Býk vpuštěn na americké trhy

06.11.2001 | , Fio banka
INVESTICE


Vývoj obchodování na americkém technologickém Nasdaqu se včera dal popsat heslem "dobývání kóty 1800 bodů". To se mu dokonce dvakrát na chvíli podařilo, poté si ale trhy uvědomily, že na zdolání této hranice není prozatím reálný prostor a opět oslabily.

Nic to ale nemění na faktu, že Nasdaq si připisuje téměř tři procenta a to téměř pro nic. Makroekonomické informace dnes uveřejněné byly negativní (NAPM Služby - podstatně horší, než očekávání, hodnota klesla na 40,6 b.- z 50,2b. v září,  očekávaná hodnota byla pro říjen 46,4 b.; hodnoty pod 50 b. vykazují slábnoucí podnikatelskou aktivitu), odvětvové reporty nepříliš oslnivé (Gartner Dataquest o trhu „ hand held" počítačů) a individuální tituly medvědí (downgrady PXIR - jejich film Monsters prozatím láme rekordy co se týče sledovanosti a tržeb, bohužel downgrade společnosti Prudential jej poslal výrazně dolů).

Spekuluje se na dnešní úrokové sazby. Jedná se o jasnou ukázku stádnosti investorů a přílišné zahleděnosti do velice nejasné budoucnosti, místo stavění na jasných a neoddiskutovatelných faktech. Lze čekat, že situace po očekávaném snížení bude zcela jiná a trhy si uvědomí nesmysluplnost výrazných růstů a mírně zkorigují. Tyto spekulace držely trhy nad vodou v druhé polovině minulého týdne, kdy ohlášené velice špatné makroekonomické ukazatele rozpoutaly diskuse o nutnosti razantního zásahu FEDu. Dnešní pozitivní trend není jednoznačně spojen s konkrétním sektorem, i když technologický sektor (jako již tradičně) posiluje nejvýznamněji, přičemž prim hrají networkingové tituly. Dnes posílil též Advanced Micro Devices Inc. (AMD), když řekl, že zahájil prodej rychlejší verze svého procesoru používaného v osobních počítačích.Pokles můžeme zaznamenat u titulů z plynařského sektoru a zlata. Dnešní obchodování bude pravděpodobně velice opatrné, lze očekávat jisté uzavírání spekulativních pozic a proto mírný pokles. Ve 20:15 se ovšem rozpoutá bitva s velice nejasným výsledkem…

Vývoj na amerických trzích v reálném čase sledujte například na této stránce!

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE