Jak si stojí koruna, euro a dolar?

19.11.2001 | , Ruesch International
INVESTICE


Koruna pokračuje ve svém tažení vůči společné evropské měně a pomalu se blíží ke svému historickému maximu 33,15 CZK/EUR.

CZK/USD
V porovnání s páteční úrovní koruna nepatrně vůči americkému dolaru ztratila. Vzhledem k tomu, že se z domácí ekonomiky neočekávají žádné ekonomické údaje, bude dnešní směnný kurs vůči dolaru determinován vztahem USD/EUR. Pozice dolaru se nezměnila ani po slabých pátečních číslech o americké průmyslové výrobě a využití kapacit. Důvodem je očekávání, že tento týden budou evropská čísla obdobně slabá - ať už se jedná o německý IFO index, který bude uveřejněný ve středu či údaj o růstu německé ekonomiky za 3. čtvrtletí.

CZK/EUR
Koruna pokračuje ve svém tažení vůči společné evropské měně a pomalu se blíží ke svému historickému maximu 33,15 CZK/EUR. Zdá se, že pouze jediný faktor může koruně překazit pokus otestovat tuto hranici. Tím je verbální či skutečná intervence České národní banky, která naposled 25. října zasáhla proti posilující koruně. Koruna se v té době pohybovala na přibližně stejných úrovních směnného kursu vůči Euru jako se pohybuje nyní.

USD/EUR
Americký dolar začíná tento týden sebejistě vůči společné evropské měně a to i přes slabá páteční čísla z americké ekonomiky - větší než očekávaný propad americké říjnové průmyslové výroby o 1,1 % m/m a využití kapacit, které kleslo v říjnu na nejnižší hodnotu od června 1983.  Ani z této situace nedokázalo Euro profitovat. Vzhledem k tomu, že ve Spojených státech se ve čtvrtek slaví svátek Díkůvzdání, se dnes i v průběhu tohoto týdne očekává spíše klidnější obchodování na USD/EUR trhu.  Ani dnes zveřejněná říjnová čísla o počtu zahájených staveb a vydaných stavebních povoleních v USA by neměla přinést vyšší aktivitu na trhu.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby
0800/10-20-30

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček

Články ze sekce: INVESTICE