Představujeme Frankfurtskou burzu

05.11.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Frankfurtská burza je nejvýznamnější burzou kontinentální Evropy a spolu s Londýnen tvoří finanční srdce Evropy.

Téma: Představujeme světové burzy


Frankfurtská burza má navíc dlouhou historii, byla založena už v roce 1585 a její kořeny sahají až do 9. století. Moderní podoba kapitálového trhu - to znamená finanční operace, bankovnictví a obchodování na burze se ve Frankfurtu objevuje ve 13. století. Svoji silnou pozici ztratila po vyhlášení německého císařství v roce 1871, kdy se obchodování s akciemi přesunulo na burzu v Berlíně a ve Frankfurtu se obchodovalo převážně s dluhopisy. Původní pozici získala burza až po druhé světové válce.


Součást skupiny Deutsche Börse AG


Spolu s dalšími evropskými burzami je součástí skupiny Deutsche Börse AG. Investoři mohou kromě klasických cenných papírů jako akcie, dluhopisy a podílové listy investovat i do finančních derivátů. Frankfurtská burza je kombinací prezenčního (parketového) obchodování a obchodování na základě elektronické platformy XETRA. Frankfurtská burza se zaměřuje především na německý trh, přes 90 procenta obratu je právě v německém trhu.

Frankfurtská burza má 450 členů, kterými jsou hlavně banky a obchodníci s cennými papíry, většina z nich působí v elektronickém systému Xetra jako market makeři. Registraci na burze má zhruba 600 společností. Obchodování na Frankfurtské burze běží od 09:00 do 17:30 s aukcí uzavření od 17:30 - 17:35. Od 1.1.2003 si mohou emitenti vybrat ze dvou způsobů notací - Prime Standard a General Standard. Přičemž pro Prime Standard platí velké nároky na transparentnost a pro General Standard nároky zákonodárce.


Elektronický trh XETRA


Kromě obchodování s německými akciemi XETRA nabízí obchodování i s akciemi významných evropských a amerických společností. Systém XETRA je velmi likvidní a mohou ho využít nejen profesionální investoři obchodující ve velkém objemu, ale i drobní klienti, kteří obchodují prostřednictvím členů burzy. Trh XETRA má několik segmentů, do kterých jsou cenné papíry zařazovány podle své kvality, likvidity nebo podle domovské země. Co se týče segmentů, jde především o DAX, MDAX, SMAX, Neuer Markt, TecDAX, XTF a Xetra Stars.


Index DAX


DAX a MDAX jsou nejkvalitnějšími segmenty. Index DAX je hlavním reprezentantem Frankfurtské burzy, používá se od roku 1987. Zahrnuje třicítku největších společností. Jeho startovací hodnota byla 1000, jeho současná hodnota je kolem 5 100 (4.11. ve 12:05 dosahoval index hodnoty 5 120,92). Společnosti jsou do indexu vybírány podle tržní kapitalizace a likvidity. Jsou jimi adidas AG, Allianz SE, BASF SE, Bayer AG, BMW AG St, Commerzbank AG, Continental AG, Daimler AG, Deutsche Bank AG, Deutsche Börse AG, Deutsche Lufthansa AG, Deutsche Post AG, Deutsche Postbank AG, Deutsche Telekom AG, E.ON AG NA, Fresenius Medical Care AG & Co. KGaA St, Henkel AG & Co. KGaA Vz, Hypo Real Estate Holding AG, Infineon Technologies AG, K+S Aktiengesellschaft, Linde AG, MAN AG St, Merck KGaA, METRO AG St, Münchener Rück AG, RWE AG St, SAP AG, Siemens AG, ThyssenKrupp AG a Volkswagen AG St. Dalším významným indexem Frankfurtské burzy je MDAX, který zahrnuje padesátku společností, které jsou ve druhém sledu za společnostmi zahrnutými v indexu DAX. Index TecDAX zahrnuje technologické společnosti.


Vývoj indexu DAX

fej1.gif

Zdroj: Frankfurtská burza

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE