Představujeme Nasdaq - druhý největší trh cenných papírů

06.11.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Nasdaq je nejrychleji se rozvíjejícím trhem cenných papírů ve Spojených státech a druhým největším trhem cenných papírů na světě podle dolarového objemu provedených transakcí.

Téma: Představujeme světové burzy


NASDAQ znamená National Association of Securities Dealers Automated Quotations (Automatické kótování Národní asociace makléřů cenných papírů). Je to americký mimoburzovní trh cenných papírů. Jedná se o první elektronický trh na světě, který byl založen již v roce 1971. Obchodování na trhu Nasdaq se uskutečňuje prostřednictvím počítačové a telekomunikační sítě - je to největší světový elektronický trh.


Nasdaq OMX - světová jednička


Nasdaq provozuje společnost Nasdaq OMX Group Inc., která dále provozuje některé akciové trhy ve Skandinávii. Letos dokončila akvizici skandinávské burzy OMX. Nedávno se o této společnosti hovořilo také jako o jednom ze zájemců o Burzu cenných papírů Praha. Tu však nakonec koupila vídeňská burza.

The NASDAQ OMX Group, Inc. je největší světová burzovní společnost. Poskytuje služby týkající obchodování, burzovní technologii a jiné své služby po celém světe na šesti kontinentech. Nabízí obchodování s mnohými investičními nástroji, jako jsou akcie, deriváty, komodity atd.


Nasdaq indexy


Hlavním indexem trhu je Nasdaq Composite, který se skládá ze všech akcií, které jsou obchodovány na trhu Nasdaq. Je jich v současnosti přibližně 3 200. Vedle uvedeného indexu Nasdaq Composite existuje ještě index Nasdaq 100, který odráží vývoj akcií 100 největších nefinančních společností obchodovaných v Nasdaqu.


Akcie v Nasdaqu


Nasdaq je převážně technologický trh, což znamená, že se na něm obchoduje s tzv. technologickými akciemi (hlavně počítače, telekomunikace, biotechnologie, ale také bankovnictví, pojišťovnictví, finančnictví, doprava i průmysl). Těžiště obchodování na NASDAQu leží v malých, zejména technologických společnostech, i když se tam obchodují i takoví giganti jako je softwarová společnost Microsoft nebo výrobce procesorů Intel. Na trhu Nasdaq je registrováno přibližně 3 200 společností, což Nasdaq staví na první místo v USA. V průměru se zde denně zobchoduje více akcií, než na jakémkoliv jiném trhu v USA.


Obr.: Vývoj indexu Nasdaq Composite (COMP) ve srovnání s S&P 500 (SPX) a Dow Jones Industrial Average (.INDU)

Nasdaq Composite

Zdroj: www.nasdaq.com

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE