Představujeme pražskou burzu (BCPP)

10.11.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Burza cenných papírů Praha (BCPP) je jednou z největších burz ve střední a východní Evropě. Nový majoritní vlastník, Vídeňská burza, je pro ni možností, jak svoji prestiž ještě zvýšit.

Téma: Představujeme světové burzy


Burza cenných papírů Praha (BCPP) byla zapsána do obchodního rejstříku 24.11.1992, ještě v době Československa. Založilo ji 12 československých bank a 5 nezávislých obchodníků s cennými papíry. Začalo se obchodovat pouze se sedmi cennými papíry, první obchodní seance se přitom uskutečnila 6.4.1993. První burza vznikla v Praze už v roce 1861. Roku 1871 byla založena pražská burza pro zboží a cenné papíry.

BCPP zaznamenala jeden ze svých vrcholů v období kuponové privatizace, kdy bylo jednoho času na burze obchodováno 2000 emisí cenných papírů. Dalším významným přelomem je 19.9.1994, kdy se na burze začalo obchodovat každý pracovní den. Burza je členem Federace evropských burz (FESE) a americká komise pro cenné papíry jí udělila statut tzv. „Designated Offshore Market“, tedy trhu bezpečného pro americké investory.


Akcionáři a členové BCPP


Největším akcionářem pražské burzy je Vídeňská burza, která minulý týden získala 92,4procentní podíl. Pokud transakci schválí příslušné úřady, stane se Vídeňská burza novým většinovým akcionářem.

BCPP je založena na členském principu, přístup do burzovního systému a právo obchodovat mají pouze licencovaní obchodníci s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy. Členů BCPP je 22 (ABN AMRO Bank N.V., ATLANTIK finanční trhy, BH Securities, BODY INTERNATIONAL BROKERS, CAPITAL PARTNERS, Cyrrus, Česká spořitelna, Českomoravská záruční a rozvojová banka, ČSOB, Deutsche Bank Aktiengesellschaft Filiale Prag, Fio, burzovní společnost, Global Brokers, ING Bank N.V., J & T BANKA, Komerční banka, Patria Finance, LBBW Bank CZ, PPF banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank Czech Republic a WOOD & Company Financial Services).


Burzovní trhy BCPP


BCPP organizuje regulovaný trh s investičními nástroji. V souladu se zákonem o podnikání na kapitálovém trhu se regulovaný trh dělí na oficiální trh s cennými papíry a speciální trh s investičními nástroji, které nejsou cennými papíry (tj. např.futures). V rámci své kompetence člení burza pro větší transparentnost oficiální trh na 2 segmenty - hlavní trh a oficiální volný trh. Hlavní trh je určen pro emise společností, které jsou ochotny průběžně poskytovat informace o svém hospodaření. O přijetí cenného papíru na tzv. hlavní trh rozhoduje výbor o kotaci. Mezi přísnými podmínkami je výše základního kapitálu, alespoň tři roky podnikatelské činnosti, alespoň 25 % emise musí být rozptýleno mezi veřejnost.

 

Graf: Struktura trhů v ČR

PB.jpg

Zdroj: BCPP

 

BCPP patří mezi tzv. elektronické burzy, to znamená, že obchodování se uskutečňuje prostřednictvím elektronického systému. Na burzovním trhu se můžeme setkat s několika investičními instrumenty, které jsou rozděleny do tzv. obchodních skupin.

 

Tabulka: Obchodní skupiny BCPP

Obchodní skupina Instrumenty zařazené do jednotlivých skupin
1 Všechny akcie a dluhopisy s výjimkou akcií obchodovaných ve SPAD a emisí listinných akcií a dluhopisů
2 Listinné akcie a dluhopisy
3 Vybrané akcie zařazené k obchodování ve SPAD
8 Investiční certifikáty
9 Futures
0 Warranty

Zdroj: BCPP

Zařazení do obchodní skupiny má svůj vliv na stanovení kurzu těchto investičních instrumentů. Nejzajímavější obchodní skupinou jsou vybrané akcie zařazené k obchodování ve SPAD (Systém pro podporu akcií a dluhopisů). Mezi tyto akcie patří AAA, CETV, ČEZ, ECM, ERSTE BANK, KOMERČNÍ BANKA, NWR, ORCO, PEGAS NONWOVENS, PHILIP MORRIS ČR, TELEFÓNICA O2 C.R., UNIPETROL, VIG a ZENTIVA.

Ke konci září 2008 se na burze obchodovalo celkem 29 společností a celková tržní kapitalizace činila téměř 40 miliard EUR. Průměrný objem měsíčního obchodování činí 2,77 miliard EUR.


Burzovní indexy


Obchodování na BCPP reprezentují dva základní indexy PX a PX-GLOB. Index PX zahrnuje ty nejkvalitnější emise, báze indexu PX-GLOB je širší. Index PX je pokračovatelem indexu PX 50, který se používal od 5.4.1994, vážení se řídí tržní kapitalizací. Index se počítá mezi 9:10 a16:00 s 15ti vteřinovou frekvencí. Kurzovní lístek se zveřejňuje v 17:00.

 

Graf: Vývoj indexu PX mezi lety 2007 a 2008

fej1.gif

Zdroj: BCPP


Spojení s vídeňskou burzou


Dnes burzu čeká další přelomová změna, tj. spojení s vídeňskou burzou. Toto spojení se může na první pohled jevit jako špatná zpráva pro BCPP, ale ve skutečnosti tomu tak není. Díky tomuto spojení může dojít k rozložení zájmu jedné skupiny na západní a východní trhy, přičemž vznikne celá řada synergických efektů. Jan Klenor, generální ředitel společnosti Patria, který je největším akcionářem Burzy cenných papírů Praha, komentoval toto spojení takto: "Jsme velice rádi, že se můžeme spojit s takto renomovaným a zavedeným partnerem v regionu. Věříme, že partnerství s vídeňskou burzou posílí expanzi českých kapitálových trhů." Vídeňská burza cenných papírů je většinovým vlastníkem dvou burz ve střední a východní Evropě (podíl v Budapešťské burze cenných papírů a Lublaňské burze cenných papírů).

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE