Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

09.01.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování na trhu CZK/EUR bylo zejména ovlivněno jednáním představitelů vlády a ČNB o společném postupu proti razantnímu posilování české koruny. Koruna oslabila až k hodnotám 32,36 CZK/EUR. Pro dnešní den bude na trhu CZK/EUR důležitý výsledek zasedání vlády k otázce privatizace společnosti ČEZ.

Trh začíná pracovat s možností, že vláda nakonec nepřijme aktualizované nabídky dvou zájemců a privatizaci ČEZu odloží. Společnost Enel předložila nabídku v hodnotě 140 mld. CZK, což je hluboko pod vládou požadovaných 200 mld. CZK. Electricite de France pak předložila nabídku ve výši 213 mld. CZK, ale zároveň požaduje splácení této částky v průběhu 5-10 let, státní záruky za bezpečnost Temelína a změnu minimální produkce elektřiny, kterou bude muset nový majitel produkovat. Koruna se nachází pod značným tlakem před konečným rozhodnutím vlády. Příjmy z předchozích privatizací a očekávané budoucí příjmy z privatizace byly hlavní příčinou posilování koruny, zejména vůči euru v závěru minulého roku. Případné odpolední rozhodnutí vlády odložit privatizaci ČEZu nejpíše přinese korekci hodnoty koruny. Dalším dnešním ekonomickým domácím ukazatelem bude prosincová inflace a nezaměstnanost.

Prohlášení regionálního představitele amerického Fedu o tom, že oživení americké ekonomiky je stále nejméně 6 měsíců před námi, pomohlo koruně k částečným ziskům vůči dolaru. Pro dnešní vývoj na trhu CZK/USD, zejména však EUR/USD bude zajímavý ukazatel německé nezaměstnanosti za prosinec. Horší než očekávaný výsledek by posílil dolar vůči euru a v důsledku by oslabil i korunu.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby
0800/10-20-30

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE