Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

10.01.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Na včerejší zveřejnění domácích ukazatelů nezaměstnanosti a prosincové inflace koruna nijak nereagovala. Během obchodování se koruna pohybovala v pásmu CZK/EUR 32,25 - 32,15. Koruna se také dokázala vyrovnat s rozhodnutím vlády pozastavit privatizaci ČEZu.

 S touto možností totiž trhy již počítaly, rozhodnutí vlády tedy nebylo úplným překvapením. Zrušení privatizace ČEZu spolu s informací o dohodě vlády a ČNB o společném postupu při sterilizaci privatizačních příjmů však vytváří možný prostor pro oslabení koruny. Ve vztahu k americkému dolaru koruna ve včerejším obchodování mírně posílila, z otevírací úrovně 36,30 na závěrečný směnný kurs 36,25 CZK/USD.

Euro se stále nachází pod tlakem po včerejším zveřejnění ukazatele německé nezaměstnanosti. Německá nezaměstnanost vzrostla již po dvanácté v řadě v měsíci prosinci a dosáhla úrovně 9,5%. Poprvé od sjednocení Německa v roce 1990 rostla nezaměstnanost nepřetržitě celý kalendářní rok. Tento ukazatel spolu s prohlášením německého ekonomického institutu DIW o tom, že snižuje o polovinu svůj odhad růstu německé ekonomiky na tento rok z 1,3% na 0,6%, přispěl k odpolednímu oslabení eura . Pozitivní zprávou pro euro může být dnešní zveřejnění revidovaného ukazatele hrubého domácího produktu euro-zóny za třetí čtvrtletí, který bude oznámen dnes v poledne. Trh očekává revizi z 0,1% na 0,2%.


Ruesch International - specialista na zahraniční platby
0800/10-20-30

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE