Americký dolar prudce oslabil. Trend z posledních měsíců se začíná obracet

22.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Po pěti měsících téměř nepřetržitého růstu začal americký dolar v prosinci znovu slábnout. Jaké jsou hlavní důvody, které za tímto oslabováním stojí?

Zatímco ještě v červenci dolar dosahoval na páru s eurem na své historické minimum a zeslábnul až k ceně 1,60 EUR/USD, druhá polovina roku přinesla na dolarové páry nevídaný obrat. Během pěti měsíců dolar dokázal na páru s Evropskou měnou zpevnit o 23% až na cenu 1,2320 EUR/USD, kde se naposledy prodával na jaře roku 2006. Co stálo za takto strmým růstem?

Paradoxně to byly především problémy Spojených států. Finanční krize která má své kořeny právě ve Spojených státech naplno vypukla v říjnu, poté co zkrachovala jedna z největších amerických investičních bank Lehman Brothers, jejíž pád vyslal šokovou vlnu napříč celým globalizovaným finančním systémem, což mělo za následek, že se problémy a nejistota rychle přenesly ze Spojených států také do ostatních zemí. Lehman Brothers totiž byla protistranou v řadě dalších finančních transakcí a to vyvolávalo obavy z toho, které z finančních institucí na její pád doplatí nejvíce. Samotný bankrot takto velké banky navíc spustil celou řadu nucených vyrovnání jako u CDS kontraktů, které jsou typem pojištění například proti riziku bankrotu, či snížení ratingu u samotné finanční instituce, nebo takto pojištěných cenných papírů, přičemž naprostá většině těchto zajišťovacích kontraktů je denominována v amerických dolarech.

Velmi nepřehledná struktura a provázanost těchto kontraktů, společně s nejistotou která obklopovala další vývoj, tak vedla k tomu, že banky začaly ve velkém shromažďovat dolary pro případ, že bude třeba uskutečnit potřebná plnění a to pomáhalo americké měně v jejím rapidním růstu, který byl obzvláště silný právě od konce září do poloviny října, kdy dolar k euru dokázal zpevnit o skokových 13%.


Bezpečný přístav pro vystrašené investory


Nebyla to však pouze potřeba bank po dolarové likviditě, která pomáhala americké měně v růstu. Dalším významným faktorem, který velmi silně ovlivňoval dění na dolarových párech zejména v posledních dvou měsících, byl statut dolaru jakožto bezpečného přístavu. Stále více se zhoršující výhled pro světovou ekonomiku a následně i pro ziskovost firem vedly k tomu, že obchodníci začali ve velkém prodávat akcie, a to zejména v těch zemích, kde hrozilo, že se firmy a dokonce samotné státy mohou díky dopadům globální finanční krize dostat do ještě větších problémů. Asi nejviditelnějším příkladem bylo Rusko, odkud jen do poloviny listopadu odteklo podle odhadů BNP Paribas více než 150 mld. dolarů, což mělo dramatický dopad na objem ruských měnových rezerv, který klesnul skoro o čtvrtinu. Podobným odlivem kapitálu si prošly i ostatní regiony včetně středoevropského a obchodníci tak paralelně s tímto výprodejem začali hledat co možná nejbezpečnější aktiva, která by jim pomohla ochránit jejich investice.

Těmi byla buď hotovost, zlato, nebo například vládní dluhopisy a díky postavení dolaru a velikosti ekonomiky Spojených států to byl právě dolar a americké vládní dluhopisy, které se staly nejvíce poptávaným zbožím. Tento fakt dal vzniknout například ještě donedávna nevídané korelaci dolaru s akciovými indexy, kdy jakýkoliv výprodej na akciových trzích vedl ke zpevnění americké měny, zatímco jejich růst dolaru škodil. Zájem o americké vládní dluhopisy byl přitom tak velký, že srazil jejich výnos na nejnižší hodnoty v historii, když se výnos u desetiletých splatností snížil až na 2,55%, přičemž výnos z pokladničních poukázek na tři měsíce dokonce dosahoval 0,01%. Snaha obchodníků vyhledávat bezpečné přístavy následně vedla k takovým situacím, kdy jakákoliv negativní hospodářská data z USA paradoxně pomáhala dolaru v dalším růstu, protože zároveň spustila výprodej na akciových trzích a přesun k bezpečným přístavům.


Důvody k dalšímu růstu přestávají existovat


Samotný fakt že kurz dolaru více než fundamentální stav americké ekonomiky reflektoval obavy obchodníků z dalšího vývoje na finančních trzích, ale již začal velmi poškozovat americké exportéry. Jen za září a říjen totiž objem amerického exportu klesnul o 8 mld. dolarů, zatímco například německý, i přes zpomalující světovou ekonomiku, dokázal mírně růst. Ještě horší výsledky však na americké exportéry čekají v nadcházejících měsících, kdy teprve začnou dopad silného dolaru naplno pociťovat. Trend zpevňující americké měny pouze na základě jejího statutu bezpečného přístavu je tak jen těžce udržitelný a právě to si obchodníci začali uvědomovat také v posledních týdnech, kdy se americká měna dostala pod silný prodejní tlak.

Masivní intervence vlád a centrálních bank již totiž téměř odbourali riziko toho, že by mohla zkrachovat jakákoliv větší finanční instituce, když centrální banky nenechaly nikoho na pochybách, že jsou ochotny vytvořit tolik nových peněz, kolik jen bude ke stabilizaci finančního sektor potřeba. S touto jistotou začala ustupovat akutní potřeba po dolarové likviditě mezi bankami, což se projevilo také na výrazném snížení sazeb na mezibankovním trhu. Poté co pak z obav před hlubokou kontrakcí americké ekonomiky začala v prosinci polevovat také vazba mezi akciovými indexy a dolarem, důvody které by držely dolar, navzdory extrémně slabé americké ekonomice, na takto silných hodnotách se rázem vytratily a americká měna začala velmi prudce slábnout. Zatímco se tak ještě 1. prosince prodával dolar na páru s eurem na ceně 1,26 EUR/USD, během osmnácti následujících dnů oslabil o skokových 14% (1,44 EUR/USD) a přišel o veškeré zisky, které nabral po pádu Lehman Brothers.

Ani tyto ztráty však nemusejí být konečné. Poté co 16. ledna snížila americká centrální banka úrokové sazby poprvé v historii na 0,25% se stal dolar nejníže úročenou a z hlediska výnosu tedy nejméně atraktivní měnou světa. Přestože sazby budou klesat také v eurozóně kde jsou nyní na 2,50%, z Evropské centrální banky se již ozývají první hlasy varující před příliš agresivním uvolňováním měnové politiky, což euru zřejmě, minimálně po celý příští rok, zajistí pozitivní úrokový diferenciál nad dolarem. I když se země eurozóny recesi nevyhnou, nebudou si zřejmě, až na několik výjimek, procházet tak prudkým ochlazováním ekonomické aktivity jako Spojené státy. Tento fakt, společně s úrokovým diferenciálem v zádech, pak evropské měně může i v nadcházejících měsících pomáhat nabírat na síle a pokračovat tak v dalším zpevňování na páru s americkým dolarem.

Graf: EUR/USD

xtb.jpg

Zdroj: XTB - Trader

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE