Fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové

30.01.2002 | , ESF MU Brno
INVESTICE


Tyto dva typy mají shodné to, že oba investují svěřené finanční prostředky jak na peněžním, tak i dluhopisovém trhu. I když oba typy fondů obchodují s dluhopisy, nejedná se však o stejné druhy dluhopisů.

Podstatnou charakteristikou, ve které jsou jednotlivé druhy dluhopisů investované do jednoho či druhé typu fondu odlišné, je durace, respektive modifikovaná durace.

Co to vlastně durace je?
Duraci můžeme vyjádřit jako střední dobu života dluhopisu, která je váženým průměrem dob jednotlivých kupónových plateb, přičemž váhy jsou dány jako poměrný příspěvek jednotlivých diskontovaných kupónových plateb do celkové ceny dluhopisu. A modifikovanou duraci můžeme definovat jako určitou změnu ceny dluhopisu při dané změně ve výnosu, tj. jde o míru citlivosti změny ceny dluhopisu při změně výnosu (výnos je dluhopisu vyjádřen úrokovou sazbou).

Nepřímá úměrnost mezi cenou a úrokovou mírou
Mezi cenou dluhopisu a úrokovou mírou existuje nepřímá úměrnost, tj. pokud roste úroková míra, dochází k poklesu ceny dluhopisu a naopak. Cena může však klesnout víc nebo i míň, vše záleží na délce života dluhopisu, resp. doby splatnosti. Tedy čím je kratší doba splatnosti dluhopisu, tím cena klesá méně než by tomu bylo v případě delší doby splatnosti.

A ten výše nastíněný rozdíl je právě v tom, že fondy peněžního trhu zpravidla investují pouze do nákupu dluhopisů, které mají zmíněnou citlivost změny ceny na změnu úrokové míry  nízkou, a naopak se tomu děje u fondů dluhopisových.

Článek je publikován v rámci seriálu Spoření nebo investice? Všechny díly seriálu o investování do podílových fondů najdete zde.

Autor článku

David Fuchs  

Články ze sekce: INVESTICE