Jak fungují zajištěné fondy?

13.03.2002 | , ESF MU Brno
INVESTICE


Tento typ fondů se velmi odlišuje od ostatních typů, které byly popsány v předešlých kapitolách. U zajištěných fondů bývá vyžadováno poskytnutí finančních prostředků (investování do nákupu podílových listů) na určitou stanovenou dobu. Doba investice bývá stanovena od tří let. Po tuto dobu je sice možné požádat o zpětný odkup, ale z dalšího textu vyplyne, že to nemusí být ta nejlepší varianta.

Tento typ fondů se velmi odlišuje od ostatních typů, které byly popsány v předešlých dílech našeho seriálu. U zajištěných fondů bývá vyžadováno poskytnutí finančních prostředků (investování do nákupu podílových listů) na určitou stanovenou dobu. Doba investice bývá stanovena od tří let. Po tuto dobu je sice možné požádat o zpětný odkup, ale z dalšího textu vyplyne, že to nemusí být ta nejlepší varianta.

Fondy zajištěné poskytují investorovi jistotu, že za předem stanovenou dobu bude vrácena minimálně ta částka, kterou investovali, a to i když bude docházet k poklesu finančních trhů. Tedy jediné, co můžete během této doby ztratit je reálná hodnota své investice, tj. znehodnocení vaší investované částky výší inflace.

Zajištěné fondy bývají složeny z více tranší a každá tranše má po určitou dobu stanovené upisovací období, během kterého je možné nakoupit podílové listy (tyto se vyznačují vysokou pořizovací (nominální) hodnotou). Samozřejmě, že jednotlivé tranše se od sebe liší i datem splatnosti podílových listů.

Jak fungují zajištěné fondy?
Přijaté finanční prostředky jsou investovány do produktů peněžního trhu (termínované vklady) nebo dluhopisů a zároveň za zbylou část nakoupí finanční deriváty (např. opce). První investovaná část (termínované vklady či dluhopisy) zajistí fondu v době splatnosti tranše právě 100% hodnotu přijatou od podílníků v době upisování tranše. Samozřejmě, že když dochází k investování této první části, nejsou všechny finanční prostředky investovány (termínovaný vklad má úročení, nákup diskontovaného dluhopisu).  Fondu zůstane určité procento finančních prostředků, které získal od podílníků, a právě za tyto prostředky nakoupí např. opci na akciový index, která mu při vyplnění předpokladů (tedy růstu akciového trhu) přinese dodatečný výnos.

V úvodní části této kapitoly bylo zmíněno, že při investování do fondů zajištěných získáváte jistotu ve vrácení 100 % investované částky. V současnosti jsou na území České republiky nabízeny fondy následujících správců: (aktuální přehled o zajištěných podílových fondech najdete na stránce investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu).

Článek je publikován v rámci seriálu Spoření nebo investice? Všechny díly seriálu o investování do podílových fondů najdete zde.

Autor článku

David Fuchs  

Články ze sekce: INVESTICE