FCOJ short: Prodej pomerančového koncentrátu

17.02.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Komoditní trhy zažily v uplynulých měsících výrazné výprodeje, které poslaly ceny na několikaletá minima. Prudký pohyb směrem dolů však omezil výnosový potenciál short pozic.

Jednou z mála surovin, jež jsou stále atraktivní na prodej, je pomerančový koncentrát. Fundamentální údaje jsou nepříznivé. Florida se v minulém roce zdárně vyhnula hurikánům a úroda odolala i sníženým lednovým teplotám. Díky tomu se vytratil strach z výraznějšího propadu produkce.

Poptávka konstantně klesá. Hlavními spotřebiteli pomerančového džusu jsou Spojené státy a Evropa. Jejich ekonomiky byly ovládnuty recesí a výrazným poklesem výdajů domácností. Maloobchodní prodeje se strmě snížily a obrat nepříznivého vývoje je zatím v nedohlednu. Domácnosti taktéž substituují relativně dražší pomerančový koncentrát jinými tekutinami. Podle naší fundamentální i technické analýzy předpokládáme v časovém horizontu 3 až 6 měsíců pokles ceny pomerančového koncentrátu ze současné úrovně 69,4 US centů na 58 centů za libru.

Důvody pro prodej pomerančového koncentrátu:

  1. Dostatečná produkce v Brazílií a na Floridě
  2. Oslabení brazilského realu
  3. Vysoké zásoby pomerančového džusu
  4. Klesající spotřeba

Možná rizika:

  1. Nízká cena odrazuje farmáře od produkce pomerančů. Taktéž se méně starají o své plantáže. Díky tomu klesá úroda a nadbytek nabídky nad poptávkou se snižuje.
  2. Spotřeba propadla především kvůli vysoké ceně, která však může kvůli všeobecné ekonomické krizi poklesnout. To by pravděpodobně přilákalo kupujících.

 

Bližší informace včetně grafů a tabulek najdete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Boris Tomčiak

Články ze sekce: INVESTICE