Futures na dluhopisy a úrokové sazby

19.03.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Finanční krize přinutila FED k prudkému snižování úrokových sazeb, což vedlo k vzestupu ceny dluhopisů. Růstový potenciál se vyčerpal a dluhopisy připomínají další spekulativní bublinu. Jaké jsou v této situaci příležitosti pro investory?

Trhy s deriváty poskytují investorům širokou škálu investičních produktů, s jejichž pomocí mohou zhodnocovat své finanční prostředky. K jedněm z nejobchodovanějších finančních derivátů patří i futures na dluhopisy a úrokové sazby. S jejich pomocí mohou investoři vydělávat na změnách podmínek ve světě financí, především pak úrokových sazeb.


Co jsou to vlastně dluhopisy?


Dluhopis (neboli obligace) je cenný papír, s jehož pomocí se snaží emitent získat finanční prostředky na kapitálových trzích. Emitentem přitom mohou být různé subjekty. Nejčastěji jsou to státy, obce nebo soukromé firmy. Kupující dluhopisu dostává pravidelné platby v podobě kupónu. Na konci platnosti dostane kupující zpět i nominální hodnotu dluhopisu (tzn. množství peněz, které emitent na počátku získal). S již emitovanými dluhopisy je běžně možné obchodovat na sekundárních trzích cenných papírů. V současnosti existuje řada druhů dluhopisů s různými charakteristikami, nicméně jejich členění není z hlediska investora obchodujícího s deriváty příliš důležité. Futures na dluhopisy se totiž výhradně vztahují ke státním obligacím, proto i v další částí textu budeme hovořit pouze o nich. Jedním z mála důležitých členění, které je však potřeba zmínit, je členění dle doby splatnosti.


  • krátkodobé dluhopisy (splatné do 5 let)
  • střednědobé dluhopisy (doba splatnosti 5-10 let)
  • dlouhodobé dluhopisy (doba splatnosti větší než 10 let)


Faktory ovlivňující cenu dluhopisů


Chce-li být investor při obchodování s dluhopisy úspěšný, musí znát základní faktory ovlivňující jejich cenu. Nejdůležitějším bodem jsou úrokové sazby na trzích. Hodlá-li totiž investor prodat dluhopis před splatností, potom obdrží tržní cenu. Tato cena se řídí nabídkou a poptávkou, která závisí mimo jiné i na současné úrovni úrokových sazeb. Při růstu tržních úrokových sazeb reaguje cena dluhopisů poklesem a naopak. Rozhodování centrální banky o výši úrokových sazeb by tedy pozornosti investora rozhodně ujít nemělo.


Obrázek 1: Výnosnost US dluhopisů do doby splatnosti 1962-2009 (Zdroj:St.Louis Fed, Colosseum, a.s.)

Výnosnost dluhopisů


Jak výrazná bude reakce ceny dluhopisu na změnu úrokových sazeb závisí i na době splatnosti. Čím delší je doba splatnosti, tím větší cenový pohyb změna úrokových sazeb vyvolá. V neposlední řadě je nutné sledovat úvěrové riziko. Vždy totiž existuje možnost, že dlužník nebude schopen zaplatit své závazky. Riziko rozhodně nelze podceňovat ani v případě státních dluhopisů, které bývají považovány za bezrizikové, nicméně historie ukazuje, že tomu tak vždy nemusí být. Proto je důležité sledovat úvěrový rating emitenta, který vydávají nezávislé ratingové společnosti. Za nejlepší je považován stupeň AAA. Riziko likvidity není v případě státních dluhopisů problém.


Futures na dluhopisy


V případě futures na dluhopisy jsou podkladovým aktivem výhradně státní dluhopisy jednotlivých zemí. Nejlikvidnější jsou samozřejmě obligace těch nejvyspělejších a největších ekonomik na světě. Obchodování na klasickém trhu s dluhopisy je pro drobné investory méně dostupné, protože je zde často nutný značný kapitál. Moderní finanční instrumenty ovšem tento problém odbouraly. Při investování pomocí futures totiž investor skládá pouze zálohu (margin). Množství obchodovaných dluhopisů je nicméně mnohonásobně vyšší. Při obchodování díky tomu dochází ke vzniku finanční páky, kdy i nepatrná změna hodnoty podkladového aktiva způsobí mnohem větší zhodnocení nebo znehodnocení vložených prostředků. Futures na dluhopisy tak umožňují i drobným investorům spekulovat na cenové pohyby na trzích s dluhopisy. Díky vysoké likviditě je možné využívat i krátkodobé obchodní investiční strategie (včetně daytradingu). K nejpopulárnějším a nejvíce obchodovaným futures kontraktům patří:


  • 2, 5, 10, 30 Year U.S. Treasury Note: dvou, pěti, deseti a třicetileté americké dluhopisy, burza CME Group
  • Euro-Schatz, Euro-Bobl, Euro-Bund, Euro-Buxl: dvou, pěti, deseti, třicetileté německé dluhopisy, burza EUREX
  • UK Gilts: dluhopisy ve Velké Británii, burza Liffe-Euronext
  • Japanese 10 Year Government Bond: desetileté japonské dluhopisy, burza Tokyo Financial Exchange
  • Canadian 10-Year Bond: desetileté kanadské dluhopisy, burza Montreal Exchange

Státní dluhopisy jsou považovány mezi investory tradičně za bezpečné investice. Mnoho čtenářů proto nepřekvapí, že největší poptávka po dluhopisech bývá v nejistých dobách, kdy se investoři tradičně zbavují rizikovějších aktiv a přesouvají své prostředky do finančních instrumentů, které považují za bezpečné. Vysoká poptávka vede k růstu ceny a k poklesu výnosové míry. Investoři mohli například vydělat i na současné krizi. Stačilo pouze na počátku roku 2008 zadat u svého obchodníka s cennými papíry příkaz na nákup futures kontraktů desetiletých amerických státních dluhopisů. Cena za rok vzrostla ze 114,39 na 124,3 bodu. Celkový zisk investora (neuvažujeme tzv. rolování a poplatky) by pak činil 9 910 USD. Vklad (margin), který by musel vložit, je v případě desetiletých dluhopisů přibližně 4 730 USD. Zhodnocení by tedy činilo více než 200%. Dalším významným faktorem ovlivňujícím obchodování s dluhopisy jsou i očekávání týkající se inflace v dané zemi. Růst inflace vede centrální bankéře ke zvyšování úrokových sazeb, což následně způsobí pokles dluhopisů.


Obrázek 2: Úrokové sazby v USA a Eurodolar 1991-2009 (Zdroj: St.Louis Fed, Colosseum, a.s.)

Úrokové sazby v USA a Eurodolar 1991-2009


Podobná situace hrozí i v průběhu následujících let. Finanční krize přinutila americkou centrální banku k prudkému snižování úrokových sazeb, které poklesly téměř na nulu. Jak již bylo naznačeno v předcházejícím textu, pokles sazeb vede k růstu ceny dluhopisů. To se také stalo. Podpora přišla i ze strany panických výprodejů na finančních trzích a obav z deflace, což vedlo k přílivu kapitálu na trh dluhopisů a k dalšímu růstu cen. Výnosová míra se přiblížila nule. Růstový potenciál se značně vyčerpal a dluhopisy začínají nebezpečně připomínat další spekulativní bublinu. Fiskální a monetární expanze americké vlády je navíc v posledních měsících extrémní, což vyvolává obavy týkající se zvýšené inflace v budoucnu. Vysoká inflace přinutí centrální banku zvýšit úrokové sazby, což se negativně odrazí na ceně dluhopisů, která začne klesat. Americká vláda navíc bude muset financovat svou expanzivní fiskální politiku vydáváním dalších dluhopisů, což jen zvýší jejich množství na trhu a bude dále tlačit na cenu. Jakmile navíc dojde k růstu cen akcií a k uklidnění situace, potom začnou investoři stahovat peníze z bezpečných aktiv a zaměří se opět na rizikovější, což opět dluhopisům neprospěje.

Investorům, kteří by chtěli na splasknutí případné bubliny na dluhopisech participovat, nabízí futures ideální příležitost. Ve srovnání s klasickým trhem s dluhopisy totiž futures umožňují otevřít i pozici na pokles kurzu (tzv. short) a participovat na poklesu cen dluhopisů, resp. vzestupu úrokových sazeb.


Futures na úrokové sazby


Neméně zajímavým finančním produktem jsou i futures na krátkodobé úrokové sazby, takzvané STIR kontrakty (Short Term Interest Rates). Pomocí nich může investor spekulovat na změny v úrokových sazbách přímo. Kurz STIR futures kontraktu vyjadřuje očekávanou úrokovou míru na tříměsíční vklad v určité měně. Například červnový kontrakt 2009 na eurodolar vyjadřuje, jakou očekává trh úrokovou míru na tříměsíční vklad v amerických dolarech v červnu. Kurz STIR kontraktů se uvádí jako 100 mínus úroková míra. Pokud si tedy v kurzovním lístku přečtete kurz prosincového euriboru 98,15, znamená to, že se očekává, že krátkodobé úroky na euro budou v prosinci 1,75 procenta. Stejně jako v případě dluhopisů je pro investora klíčové sledovat měnovou politiku centrální banky. Nejvíce obchodovanými kontrakty jsou:


  • Eurodolar: úroková míra na tříměsíční vklad v USD, burza CME Group
  • Euribor: EUR, burza Liffe-Euronext
  • Euroswiss: CHF, burza Liffe-Euronext
  • Short Sterling: GBP, burza Liffe-Euronext
  • Euroyen: JPY, burza Tokyo Financial Exchange

Obrázek 3: Graf Euroswiss, Short Sterling a Eurodolar (Zdroj: CSI, Colosseum, a.s.)

Graf Euroswiss, Short Sterling a Eurodolar


Futures kontrakty na úrokové sazby poskytují i drobným investorům možnost spekulovat na pohybech úrokových sazeb a to jak na jejich vzestup pak i na pokles. I zde se využívá finanční páka a veškeré výhody i nevýhody s ní spojené.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum, a.s. Pokud si chcete obchodování s s futures na dluhopisy a úrokové sazby vyzkoušet, zaregistrujte se na stránkách WWW.COLOSSEUM.CZ a bude Vám zaktivován TRÉNINKOVÝ ÚČET (Strategy Runner). S jeho pomocí si můžete vyzkoušet obchodování na reálných kurzech a to aniž byste riskovali jedinou korunu.


UPOZORNĚNÍ

TATO ZPRÁVA JE POUZE INFORMATIVNÍ A NENÍ MYŠLENA JAKO NÁVRH NEBO NABÍDKA KE KOUPI ČI PRODEJI JAKÉKOLIV KOMODITY, FUTURES KONTRAKTU, OPCE NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE. AČKOLIV FAKTA A INFORMACE ZDE OBSAŽENÉ JSOU ZÍSKÁNY ZE ZDROJŮ, KTERÉ COLOSSEUM, A.S. („SPOLEČNOST“) POVAŽUJE ZA VĚROHODNÉ, NEZARUČUJEME JEJICH PŘESNOST A JAKÁKOLIV INFORMACE MŮŽE BÝT NEÚPLNÁ NEBO ZKRÁCENÁ. SPOLEČNOST NEODPOVÍDÁ ZA TYPOGRAFICKÉ CHYBY V TÉTO ZPRÁVĚ. VEŠKERÉ NÁZORY A ODHADY V TÉTO ZPRÁVĚ VYJADŘUJÍ NÁZOR SPOLEČNOSTI K DATU TÉTO ZPRÁVY A VYHRAZUJE SI PRÁVO NA JEJICH ZMĚNU BEZ PŘEDCHOZÍHO UPOZORNĚNÍ.

SPOLEČNOST, JEJÍ POBOČKY, PŘEDSTAVITELÉ A/NEBO ZAMĚSTNANCI MOHOU, ALE NEMUSÍ KDYKOLIV DRŽET KRÁTKÉ A/NEBO DLOUHÉ POZICE V JAKÉKOLIV KOMODITĚ, FUTURES KONTRAKTU, OPCI NEBO JINÉM INVESTIČNÍM NÁSTROJI ZMIŇOVANÉM V TÉTO ZPRÁVĚ. PŘÍKAZY UVEDENÉ V TOMTO DOKUMENTU MOHOU BÝT POUZE ILUSTRATIVNÍ A SPOLEČNOST JE MŮŽE, ALE NEMUSÍ PROVÁDĚT NA TRHU. VEŠKERÉ NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU NÁZORY ANALYTICKÉHO ODDĚLENÍ SPOLEČNOSTI. JEDNOTLIVÍ OBCHODNÍCI NEBO JINÉ FIREMNÍ PUBLIKACE MOHOU VYJADŘOVAT ROZDÍLNÝ NEBO PROTICHŮDNÝ NÁZOR. NÁZORY V TÉTO ZPRÁVĚ MOHOU BÝT ZALOŽENY NA RŮZNÝCH ANALYTICKÝCH METODÁCH NEBO DISCIPLÍNÁCH. NAPŘÍKLAD FUNDAMENTÁLNÍ A TECHNICKÁ ANALÝZA OBVYKLE POUŽÍVAJÍ RŮZNÉ METODY A ODLIŠNÉ ČASOVÉ OBDOBÍ, PROTO MOHOU ČINIT RŮZNÉ ZÁVĚRY OHLEDNĚ VÝVOJE STEJNÉ KOMODITY, TERMÍNOVÉHO KONTRAKTU NEBO JINÉHO INVESTIČNÍHO NÁSTROJE.

INVESTIČNÍ STRATEGIE POPISOVANÉ V TÉTO ZPRÁVĚ JSOU RISKANTNÍ A NEJSOU VHODNÉ PRO KAŽDÉHO INVESTORA. POKUD PLNĚ NEPOROZUMÍTE PODMÍNKÁM A RIZIKUM POPISOVANÝCH OBCHODŮ, VČETNĚ ROZSAHU POTENCIÁLNÍHO RIZIKA ZTRÁTY, KTERÉ MUŽE DOSÁHNOUT A V URČITÝCH PŘÍPADECH I PŘESÁHNOUT HODNOTU PŮVODNÍ INVESTICE, MĚLI BYSTE SE TAKOVÝCH OBCHODŮ ZDRŽET. VÝSLEDKY INVESTIC MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ZÁRUKOU VÝNOSU BUDOUCÍCH.

VÍCE INFORMACÍ ZÍSKÁTE NA WWW.COLOSSEUM.CZ

    Autor článku

    Petr Čermák  


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 0
    Hlasováno: 0 krát

    Články ze sekce: INVESTICE