Erste Bank nabízí úpis podílových CP

17.04.2009 | , Fio banka
INVESTICE


Rakouská Erste Bank zahájila proces kombinované nabídky podílového (účastnického) kapitálu v celkové nominální hodnotě 2,7 mld. EUR. Důvodem nabídky...

...je snaha o posílení kapitálové struktury. Podílové cenné papíry mohou získat jak stávající akcionáři na základě přednostních práv, tak drobní a institucionální investoři v Rakousku, Česku, Německu, Rumunsku a Slovensku. Podílové cenné papíry neobsahují hlasovací práva, držitel nemá žádný vliv na obchodní politiku banky, má však právo na speciální didivendu. Podílový kapitál neobsahuje žádné právo na výměnu na kmenové akcie a celkově nemá zřeďující účinek pro stávající akcionáře. Rozhodným dnem pro nárok na úpis byl stanoven 14. duben 2009 dle data obchodu.
Nabídkové období bylo primárně stanoveno od 15.4.2009 do 29.4.2009, může však být případně zkráceno i prodlouženo. Stávající akcionáři mají na úpis přednostní právo, když za každých 118 ks akcií Erste Bank mají možnost upsat 1 podílový cenný papír s nominálem 1000 EUR. Přednostní práva lze uplatnit pouze na celé násobky 118 ks. Objednávky na základě přednostního práva budou uspokojeny vždy v plné výši. Nabídka je kombinovaná, tudíž se úpisu mohou účastnit i investoři, kteří nejsou akcionáři Erste Bank a mohou upsat podílové cenné papíry, které nebyly upsány v rámci přednostních práv. V případě vyššího zájmu bude u těchto investorů získaný kapitál poměrně krácen.

ErsteBank stanovila, že podílový kapitál ponese dividendu, která bude v letech 2009-2014 ve výši 8% p.a. Na rok 2015 je plánovaná dividenda ve výši 8,5% p.a., na rok 2016 9% p.a., na rok 2017 9,75% p.a. a pro následující roky vzroste dividenda vždy o 1% p.a. s omezením, že maximální výše nemůže přesáhnout 12-ti měsíční Euribor plus 10% p.a. Dividenda bude však vyplacena pouze v případě, že bude kryta ročním ziskem a rozhodne o tom výroční valná hromada. Výplata dividend z kmenových akcií je povolena až poté, co je vyplacena dividenda za podílový kapitál. Splatnost podílového kapitálu není omezena a investoři nemají řádný ani mimořádný nárok na zpětný odkup. O zpětném odkupu rozhoduje emitent a do konce roku 2019 může být proveden za 100% nominálu, od roku 2020 za 150% nominálu. Odkup je podmíněn odpovídajícím růstem hodnoty podniku. Podílové cenné papíry se nebudou obchodovat na žádných veřejných trzích, Erste Bank má však možnost zveřejňovat nezávazné nákupní a prodejní kurzy.

Další informace naleznete na stránkách emitenta Erste group, v českém jazyce
Výzva k úpisu úcastnických cenných papíru až do výše 2 700 000 000 EUR
Erste Group zahajuje nabídku podílového kapitálu
Rakouský úřad pro dohled nad finančním trhem schválil prospekt pro nabídku účastnického kapitálu Fio, burzovní společnost, a.s., Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka. http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE