Forex: Středeční dění na trhu

22.04.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší seance nabídla z Evropy několik velmi zajímavých čísel. Nejprve to byly zveřejněné výsledky britského CPI, který naplnil očekávání a...

...meziročně zvolnil z 3,2% na 2,9% a poprvé za posledních dvanáct měsíců se tak dostal do tolerančního pásma Bank of England (1% až 3%). I přesto, že růst cen v Británii zvolnil, jádrový CPI, který je ošetřen od cen potravin a energií překvapivě rostl z 1,6% na 1,7% a poslal tak obchodníkům vzkaz, že slabá libra nakonec nemusí připustit tak strmé zvolnění CPI, s jakým počítá ve svém únorovém inflačním reportu například Bank of England. Vedle těchto čísel pak přišly zajímavá data také z Německa, kde v dubnu rostl index ZEW, který poprvé po necelých dvou letech zamířil zpět do kladných čísel, a to hned na 13b., což bylo vysoko nad očekávaným růstem na +1,8b. V odpoledních hodinách přišlo největší překvapení z Kanady, kde Bank of Canada překvapila obchodníky snížením sazeb z 0,50% na 0,25% (oček.: 0,50%) a za pozornost stál také projev Tima Geithnera, který na půdě Kongresového panelu pro dohled řekl, že velká většina amerických bank disponuje vyšším kapitálem, než je potřeba. Z korporátních zpráv včera zveřejnily výsledky společnosti jako Coca Cola a Caterpillar, které nedokázaly naplnil odhady analytiků, lépe si naopak vedly firmy jako Yahoo, nebo Tesco. Akciové indexy včera ale dokázaly zůstat v zelených číslech, když si například americký DJIA připsal oproti pondělku růst o 1,63%.

Středeční obchodování bude velmi bohaté především na britská data, která mají potenciál stát se na librových párech silnými market movery. Většina výsledků přitom přijde z pracovního trhu již v 10:30 a nečekají se od nich nijak příznivá čísla, když by se například březnová míra nezaměstnanosti měla zvyšovat o další dvě desetiny procenta z 6,5% na 6,7%. Celkový počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti má přitom růst opět o více než 100 tis., když po únorovém zvýšení o 138,4 tis. tentokrát očekávají analytici, že se řady nových žadatelů rozšíří o 117 tis. osob. Ve stejný čas pak přijde na řadu také ukazatel změny průměrné mzdy. Ta by měla meziročně růst o pouhých 1,5%, což je o tři desetiny nižší tempo růstu než v předchozím měsíci. Společně s těmito čísly se dnes z Británie dočkáme také ještě výsledků zadlužení veřejného sektoru, které by mělo stoupat v březnu o 15,6 mld. liber (předch.: 9 mld.) a Bank of England pak zveřejní také březnovou dynamiku růstu peněžní zásoby (M4) (oček.: +1,2%, předch.: +1,4%). Ani tímto však přísun zajímavých fundamentů z Británie nekončí a značnou pozornost na sebe obrátí také v odpoledních hodinách (13:30) britské ministerstvo financí, které zveřejní rozpočet pro rok 2009, který by měl představit rekordní deficit dosahující 200 mld. liber. Dále již pak ale bude odpolední seance na data poměrně chudá, když nepřinese jediný silnější market mover jak z USA, tak z Kanady. Obchodování tak bude opět dominovat sentiment na akciových trzích, který dnes mají v rukou hospodářské výsledky bank Morgan Stanley a Wells Fargo.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE