AUD long: Nákup australského dolaru

24.04.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Jelikož americký dolar od konce minulého léta prudce posílil, potenciál pro růst jeho ceny je již značně omezený. Ziskové příležitosti třeba hledat jinde. Jednou z dlouhodobě velmi atraktivních měn je australský dolar.

Celosvětová ekonomická krize měla neblahý vliv na ceny mnoha aktiv. Největší propady zaznamenaly v minulém roce rizikovější investiční instrumenty, jako jsou akcie, komodity nebo také měny menších států. Trhy se však v posledních měsících uklidnily, proto nastala vhodná doba na přehodnocení ekonomických informací a investičních strategií. Jelikož americký dolar od konce minulého léta prudce posílil, potenciál pro růst jeho ceny je již značně omezený. Ziskové příležitosti třeba hledat jinde.

Jednou z dlouhodobě velmi atraktivních měn je australský dolar, který těží z relativně vysokých úrokových sazeb v Austrálii a oživení komoditních trhů. Jeho cena je v současnosti oproti americkému dolaru o 22 procent nižší než před rokem. Díky tomu mají investoři možnost levně nakoupit měnu, jejíž vyhlídky jsou vzhledem k výkonnosti celého asijského regionu velmi zajímavé. Podle naší fundamentální i technické analýzy předpokládáme v časovém horizontu 3 až 6 měsíců růst ceny australského dolaru oproti americkému dolaru na 0,8000 AUD za 1 USD. Pro vstup do pozice bude nejvýhodnější úroveň přibližně 0,6800.

Důvody pro nákup australského dolaru:

  1. Extrémně expanzivní monetární politika USA
  2. Záchranné akce vlády USA
  3. Vyšší úrokové sazby v Austrálii
  4. Australská ekonomika je odolnější
  5. Stabilizace cen komodit
  6. Austrálie je blízko lukrativních asijských trhů

Možná rizika:

  1. Největším rizikem pro australský dolar je propad poptávky po komoditách v důsledku prohloubení globální ekonomické recese. Světové agentury, jako je např. Mezinárodní měnový fond, takřka každý měsíc revidují své odhady hospodářského růstu směrem dolů. Momentálně se očekává nejhorší vývoj od druhé světové války. Nejpostiženější by měly být vyspělé země.
  2. Australské úrokové sazby ještě mají kam padat. Jejich vývoj bude záviset nejenom na hloubce tamní recese, ale i na míře inflace. Ta v uplynulých měsících zamířila dolů, což dovoluje centrální bance dále snižovat cenu peněz. Zúžení úrokového diferenciálu by mohlo zapříčinit odliv spekulativního kapitálu.

Bližší informace včetně grafů a tabulek najdete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Boris Tomčiak

Články ze sekce: INVESTICE