Investujeme do akcií - margins a short sell

06.05.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Na obchodování s akciemi se dá profitovat nejen když trhy rostou. Díky margins obchodům je také možné několikanásobně zvýšit rentabilitu svého kapitálu.

Téma týdne: Investujeme… Co je dobré znát?

Především díky internetu je dnes investování snazší, ale také pro běžného člověka mnohem dostupnější. Investovat se dá rozličnými způsoby a do pestré škály instrumentů. Přečtěte si jaké možnosti se vám nabízí a jakými způsoby lze zhodnotit váš kapitál na akciových trzích.


Možnosti investování jsou nepřeberné


V dnešní době se i běžnému člověku nabízí pestrá škála investičních příležitostí. Když pomineme třeba podílové fondy, pro skutečné investory, kteří by se chtěli již aktivně podílet na tvorbě a správě svého portfolia, jsou snadno dostupné investice do akcií na burze, resp. na burze RM-Systém.

Pro náročné, kterým nevadí špetka adrenalinu nebo jej dokonce vyhledávají, jsou tu investice do akcií s využitím margins nebo do komodit. Vysoký potenciál zisku je ale vykoupen vysokým rizikem, kdy se hodnota investice může u komodit v průběhu dnů či hodin měnit až v řádu desítek procent.


Investice do akcií


Nejjednodušší způsob, jak zainventovat do akcií pro běžného člověka je prostřednictvím burzy RM-Systém. Na rozdíl od pražské burzy (BCPP) je totiž RM-Systém orientován především na drobné a střední investory, kteří mají zájem o investování na kapitálovém trhu. Velmi snadno získá přístup na trh rovněž institucionální klient. V souvislosti s transformací kdysi mimoburzovního trhu RM-S na burzu je také nezbytné obchodovat a tedy na burzu RM-S vstoupit prostřednictvím licencovaného obchodníka s cennými papíry. Na RM-S jsou to tito (řazeno dle objemu obchodů na burze RM-S):

  • Fio, burzovní společnost, a.s.
  • BH Securities, a.s.
  • J&T Banka, a.s.
  • Global Brokers a.s.
  • Atlantik FT, a.s.
  • Cyrrus a.s.
  • Capital Partners, a.s.

Druhou možností je, že se můžete „honosit“ statutem profesionálního investora a tím pádem obchodovat na této burze přímo. Obchodovat přímo na burze RM-SYSTÉM a získat tak statut profesionálního investora mohou investoři, kteří mimo jiné splňují alespoň dvě ze tří podmínek:

  1. správa vlastního majetku ve finančních nástrojích přesahující 1 mil. Kč,
  2. realizace objemu obchodů ve výši min. 5 mil Kč za posledních 12 měsíců,
  3. realizaci transakcí v počtu min. 40 za posledních 12 měsíců.


Jak se obchoduje s akciemi?


Každému je asi jasné, že abychom mohli na akciích vydělávat, je třeba akcii na koupit za určitou cenu a ve vhodný okamžik ji opět prodat za cenu vyšší. Rozdíl mezi těmito cenami odpovídá našemu zisku (samozřejmě je ještě potřeba započíst zdanění a také náklady na služby našeho obchodníka s cennými papíry). Takto se tedy na akciích vydělává v době kdy trh roste.


Co když ceny akcií padají?


Co když ale trh klesá? I v této fázi můžeme na akciích vydělávat. Stejně jako když trh roste, čím více roste, tím více profitujeme, když trh padá, náš zisk může být tím větší, čím prudčeji trh jde trh dolů. Pro trendy a všechno kolem akciových trhů jsou zažitá obrazná pojmenování „býčí“ nebo „medvědí“. Je-li tedy trh v býčím trendu, je rostoucí, zatímco v medvědím trendu trh klesá. Tyto pojmy se někdy používají častěji než obyčejné ekvivalenty vzestup a pád. Na akciových trzích tedy můžeme vydělávat jako býci i jako medvědi.


Spekulace na pokles ceny akcie


Pokud realizujeme nákup akcií, otvíráme tím pozici, v případě nákupu tedy dlouhou pozici – long position. Dlouhá pozice je nejběžnější obchod s akciemi. Jedná se o nákup akcie za účelem zisku, který realizujeme prodejem daného akciového titulu po vzestupu jeho kurzu.

Opakem jsou shortové nebo-li krátké pozice (short position). Při takzvaném "shortování", nákupu na krátko, si nejprve od brokera půjčíme akcii, tu posléze prodáme přičemž spekulujeme na pokles jejího kurzu; tedy předpokládáme že její kurz bude klesat. Následně ji koupíme, vrátíte brokerovi a rozdíl mezi původní prodejní a nákupní cenou představuje náš zisk. Samozřejmě tu je riziko, že cena akcie poroste. V takovém případě realizují zisk investoři, kteří otevřeli dlouhou pozici a spekulovali tak na růst ceny akcie. My se jako držitelé krátké pozice musíme smířit se ztrátou, která se rovná právě zisku případných investorů v pozici long, tedy rozdílu mezi cenou, za kterou jsme zapůjčenou akcii prodali, a cenou aktuální.


Margins - zvýšení rentability investic


Obchodování na úvěr (maržový obchod) představuje zvýšení rentability krátkodobých spekulativních investic. Marginový obchod znamená nákup akcií s využitím úvěru nebo půjčky. Investor tedy uhradí pouze zálohu v určité výši z objemu obchodu a zbytek částky je kryt úvěrem. Marginem (marží) se zde rozumí minimální objem vlastních finančních prostředků investora pro obchodování. Obchody s využitím margin se využívají především na transakce v řádu dnů až týdnů, tedy ke krátkodobým a spekulativním investicím.

Charakteristickým rysem maržových obchodů je tzv. pákový efekt, díky němuž jakákoliv procentuální změna ceny (kurzu) akcie zvyšuje možný zisk/ztrátu na vlastní investované částce na několikanásobek. S pomocí nástrojů založených na pákovém efektu lze tedy dosáhnout mnohonásobně většího zhodnocení vlastních prostředků, než standardním investováním. Je zde ovšem adekvátně vyšší riziko. V praxi to znamená, že i při malém pohybu ceny (kurzu) akcie, řádově o jednotky procent, může investor realizovat zisk/ztrátu v desítkách procent z investovaných prostředků.


Středoevropská investiční hra 2009Středoevropská investiční hra 2009 

Láká vás investování do akcií nebo komodit? Vyzkoušejte si jej bez rizika. V investiční hře můžete investovat "virtuální" peníze a sledovat, jak se vaše investice vyvíjí na základě reálných kurzů. Na vítěze čeká 1 kilogram zlata nebo exotická dovolená!

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE