Forex: Deficit americké obchodní bilance nižší než se čekalo. Dolar přesto pokračuje v oslabování

12.05.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Nová ekonomická data dnes v odpoledních hodinách nabídly Spojené státy, které zveřejnily pravidelné výsledky obchodní bilance. Ta v březnu překvapila...

...deficitem ve výši 27,6 mld. dolarů, což byl deficit sice o 1,6 mld. dolarů vyšší než v únoru, zároveň však nižší, než většinové odhady trhu, které počítaly s deficitem kolem 29 mld. dolarů. Na rozdíl od překvapivých únorových čísel, export tentokrát klesal, a to o 3 mld. dolarů na 123,6 mld. a hůře si vedl také import, který dosahoval 152,8 mld. dolarů a byl nižší pouze o 1,6 mld. Největší podíl na nižším exportu měly především propad vývozu kapitálového zboží (-1,7 mld.), zatímco import klesal zejména díky nižšímu dovozu průmyslových zásob a materiálů. Přestože březnová bilance skončila hůře než v únoru, nadále platí, že je celkový deficit výrazně nižší než ještě začátkem čtvrtého čtvrtletí minulého roku, kdy dosahoval 60 mld. dolarů.

Dopad dnešních výsledků na kurz americké měny však byl, z důvodu poměrně malé odchylky od očekávání, zanedbatelný a ta nadále podléhá prodejnímu tlaku, když nedokázala udržet své včera získané pozice. Na páru s eurem se tak dolar krátce po půl třetí prodával na nad hranicí 1,37 EUR/USD, kterou naposledy atakoval 23. března, slabší byl však i k libře, kde je nejlevnější od poloviny prosince minulého roku (1,5295 GBP/USD). Na vině je opět především sentiment na finančních, které se dokázaly odpoutat od včerejšího dna a dostat zpět do zelených čísel (DAX 0,97%). Akcie tak nadále těží především z výsledků amerického stress testu, které ministerstvo financí nabídlo koncem minulého týdne, ziskovosti amerických a evropských bank, ale také z přicházejících ekonomických dat (zejména z USA), které nasvědčují postupné stabilizaci světové ekonomiky do dalších čtvrtletí. Právě optimistická nálada pak směřuje kapitál do aktiv a měn s vyšším rizikem, které obchodníci ještě koncem minulého roku opouštěli, což se mj. projevuje i na dolarových párech a na trhu s americkými vládními dluhopisy, které se dostávají znovu pod tlak, když se v průběhu dneška opět začal zvedat výnos u desetiletých Notes, který rostl v odpoledních hodinách až na 3,21% (+4,2bsp.).

Spojené státy již žádné další market movery nezveřejní a v případě, že dnes v optimistickém rozmaru bude pokračovat i obchodování po otevření amerických burz, dolar může zůstat i nadále pod tlakem na většině nejvíce obchodovaných párech. V 15:00 se dolar k euru prodával na ceně 1,3662 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE