Kam investovat během následujících měsíců?

31.05.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Evropské státy poskytující štědrou sociální péči budou trpět mnohem více než USA kvůli obrovské částce peněz, kterou vyplatí v následujících letech kvůli nezaměstnanosti.

Výhledy ekonomického růstu jsou v jednotlivých regionech velmi rozdílné. Z toho důvodu doporučujeme investovat hlavně na rozvíjejících se trzích, protože nejsou tak zadluženy jako USA a Evropa. Poté, co jste umístili hlavní část vašeho portfolia na rozvíjející se trhy, můžete něco investovat i v USA. I přes skutečnost, že vyhlídky růstu v USA nejsou dobré kvůli velkým výdajům tamní vlády (což ztlumí růst na roky), je americký pracovní trh v mnohem flexibilnější než trh v Evropě. Evropské státy poskytující štědrou sociální péči budou trpět mnohem více než USA kvůli obrovské částce peněz, kterou vyplatí v následujících letech kvůli nezaměstnanosti. Posledním místem, kam investovat, je tedy Evropa, tam dosáhnete nejnižší návratnost vašich peněz.

Obecně řečeno na akciových trzích preferujeme odprodávání s možností pozdější koupě, protože neočekáváme, že by tyto trhy v horizontu příštího roku stouply. Současné oživení akciového trhu je opravdu oživením medvědího trhu a neznamená začátek nového býčího trhu (vysvětlení pojmů např. v článku Investujeme do akcií). Avšak je třeba si uvědomit, že navzdory negativnímu vývoji na akciových trzích v posledních dnech se můžeme snadno dostat výše. Index S&P500 by mohl při současném oživení medvědího trhu dosáhnout úrovně 1000.


Dva základní předpoklady


Oživení je poháněno "zelenými výhonky" (lepší než očekávané hlavní ukazatele), ale pokud se podíváme na fundamenty, jsou jasné dvě věci: 1) jsme na velmi nízké úrovni a 2) nahoru se nepohybujeme stejným tempem, jako jsme klesali. To platí pro velmi důležité údaje, jako jsou využití kapacity, investice podniků, průmyslová výroba, zásoby a nezaměstnanost. Spotřebitelé o tom zřejmě nemají nejpřesnější informace, protože osobní spotřeba a důvěra neustále stoupají. Avšak přes naše velká přání nemůžeme stavět pouze na nadějích na lepší budoucnost.


Na co se zaměřit při výběru společnosti


Uznáváme však, že někteří investoři by měli rádi i na takovýchto trzích dlouhé pozice (vysvětlení pojmů např. v článku Investujeme do akcií) a v tomto případě se tedy zaměřujeme na klasická defenzivní odvětví, jako jsou zdravotnictví, základní spotřební zboží a infrastrukturní společnosti. V těchto odvětvích sledujeme společnosti s velmi silnými rozvahami, to znamená s minimem dluhů v porovnání k jejich aktivům, a pokud možno s určitou hotovostí umožňující jim nakupovat jiné společnost, když jsou ceny tak nízké, jako nyní.

Další věcí, které bychom dávali přednost, je to, zda společnost již prokázala schopnost vyplácet dividendy (rostoucí) v průběhu doby, a zejména v těžkých časech, kterými budeme procházet příští rok (možná i déle). A v neposlední řadě by provozní marže měla být vyšší než je průměr odvětví, protože to zvýší pravděpodobnost, že společnost nesníží dividendy. Proto se ohledně jmen zaměříme na společnosti, jako jsou AT&T (USA), Verizon (USA), McDonalds (USA), Roche (EVROPA) a Lorillard (USA).

Autor je hlavní ekonom Saxo Bank

Autor článku

Christian Blaabjerg  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE