Výnosy fondů rostou, obliba nikoli

09.06.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


S tím, jak odeznívá hurikán ve sféře financí a přesouvá se do reálné ekonomiky ve formě recese, zotavují se investice a spolu s nimi i fondy.

To však nechává naše zklamané spořílky chladnými a opět se vracejí k jistotě – ne sice desetinásobku, ale tentokrát mnohem nižší – úroků bankovních vkladů. Třetí týden již prodeje fondů dosáhly kladných hodnot, i když necelých 130 milionů korun není žádná sláva. Přesto by mohl být právě červen alespoň prvním měsícem, který skončí po devíti měsících masivních odlivů konečně v plusu.


Stále ještě ani zdaleka nejsou zpět ve hře fondy peněžního trhu


Jejich bývalá sláva se zřejmě už nevrátí nikdy, už by snad ale mohly začít aspoň živořit. Zejména ISČS Sporoinvest, který za poslední tři měsíce vydělal již 1,5 %, i když za poslední rok stále ještě 2,75 % prodělává.

To náš druhý velikán KBC Multi Cash ČSOB na půlroce už chlubit 1,88 % a dokonce i na roce vynáší 1,41 %. Přesto oba stále ještě podílníci opouštějí a spočítali jim to tentokrát na 130 milionů. V ČSOB se alespoň podařilo získat skoro 130 milionů do zajištěného fondu zaměřeného na peněžní trh. Jinak zajišťáky paběrkují a mnohé starší jejich podílníci stále i opouštějí.


Z nejhoršího jsou asi již venku dluhopisové fondy


U nich je však výhled stále mlhavý – odkupování amerických dluhopisů FEDem zřejmě způsobuje zvyšování jejich výnosů. Strmější výnosová křivka by sice mohla naznačovat ekonomické oživení (potom by FED nepotřeboval tolik zvětšovat peněžní nabídku těmito nákupy), anebo strmá výnosová křivka znamená, že investoři mají strach ze zhoršení amerických fiskálních perspektiv. K odkupování bondů se chystá i ECB, a o tom, že nabídka těch našich domácích bude velká, ubezpečuje výhled na zdvojnásobení rozpočtového schodku: zatímco ještě v prosinci minulého roku MF počítalo s tím, že si bude letos muset půjčit jen 148,4 miliardy korun, začátkem června očekávání částky „nového zadlužení“ vzrostlo na 280 miliard korun.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -132
dluhopisové 44
smíšené -31
akciové 115
zajištěné 131
Celkem 127

Uvidíme, zda MF skutečně spustí avizovaný přímý prodej státních bondů retailu. To by mohlo poněkud změnit „naladění“ našich spořílků, kteří se zatím ve velkém nechávají zlákat masovou reklamou bank na své vklady. Zatímco ještě v březnu domácnosti do bank uložily jen málo přes 7 miliard korun, za duben nasnášely do bank přes 24 miliard korun (14 na netermínované a 10 na termínované vklady). S tím kontrastuje nárůst zadlužení domácností o pouhých 9 miliard korun.

V poměru finančních aktiv k zadlužení s námi mohou soupeřit jen tradičně spořivé země jihovýchodní Asie. Objem úspor domácností loni převyšoval objem jejich dluhů zhruba 2,5krát. Celkové zadlužení domácností u bank a nebankovních finančních institucí meziročně vzrostlo o 16 % (cca o 150 mld. Kč) na více než jeden bilion korun. Celkové úspory domácností (přes nepříznivý vývoj trhů) meziročně stouply o 7,4 % – tedy o téměř 200 miliard! – na takřka 2,5 bilionu korun.


Akciové fondy mají co nabídnout


Akciové trhy se minulý týden sice opatrně, ale přece jen vydaly vzhůru a býci mají jednoznačně navrch. Indexy atakují nejen letošní, ale Wall Street přímo 7měsíční maxima. Praha po předchozí korekci zvládla dokonce 10 %. Akciové fondy mají tedy čím vábit, i když 115 milionech se opět podílel největší 70milionovou měrou ING Český akciový. Zato ISČS Sporotrend zřejmě naopak šokuje neuvěřitelným výnosem přes 85 % za poslední tři měsíce. Ale ani 78 % ISČS Top Stock není k zahození. O těchto výnosech však dnešní investor může nejvýš snít, rychlík se rozjel již začátkem března!


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE