Forex: Dolar v minulém týdnu posílil. Rizika dalšího slábnutí ale přetrvávají

08.06.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký dolar v minulém týdnu dokázal na páru s evropskou měnou výrazně zpevnit a umazat tak nemalou část ztrát, které k euru nabral v průběhu...

...předchozích týdnů. Za úspěšný týden přitom vděčí dolar především páteční seanci, kdy ze Spojených států přišly nečekaně dobré výsledky z pracovního trhu, v podobě květnových non-farm payrolls (NFP). Ty totiž dokázaly obchodníky velmi zaskočit, když květnový úbytek v počtu zaměstnaných dosahoval „pouhých“ 345 tis. osob, což byl výsledek vysoko nad očekáváním analytiků, kteří počítali s úbytkem o 520 tis. a zároveň údaj podstatně lepší, než dubnový propad zaměstnanosti o 504 tis. Ačkoliv míra nezaměstnanosti i v květnu pokračovala ve strmém růstu (9,4%), nejlepší výsledky NFP od října minulého roku dodaly americké měně tolik potřebný impuls k zahájení korekce vysokých ztrát. Zatímco ještě v minulých týdnech dobré zprávy pro dolar téměř vždy pomáhaly spíše rizikovějším měnám, tentokrát lepší data z USA dolaru výrazně pomohla a ten mohl páteční obchodování uzavřít na ceně 1,3955 EUR/USD, tedy o 1,3% silnější než když do minulého týdne vstupoval.

Velmi zajímavé však bude sledovat jak dlouho si americká měna své zisky dokáže udržet. Dobrá data z USA totiž nadále podpírají akciové indexy a co je ještě důležitější, napomáhají pokračování masivních výprodejů amerických vládních dluhopisů. Jen v minulém týdnu tak výnos z desetiletých Notes rostl o dalších 36bsp. až na 3,83%, kde se naposledy pohyboval začátkem listopadu minulého roku. Výprodej se navíc tentokrát nevyhnul ani kratším splatnostem, když v pátek výnos z dvouletých Notes překonal velmi silnou technickou bariéru 1% a vystoupal během jednoho dnes výše o skokových 33,8bsp. až na 1,29%. To je rovněž nejvýše od loňského listopadu a bude-li tento trend pokračovat i nadále, může se dostat americká centrální banka do velkých komplikací. Alfou a omegou v provádění měnové politiky Fedu je totiž v současnosti schopnost udržet dlouhodobé úrokové sazby dostatečně dlouhou dobu na dostatečně nízkých úrovních a bude-li Fed chtít zabránit jejich růstu, může to udělat pouze oznámením rozšíření celkové sumy vykupovaných vládních dluhopisů z nynějších 300 mld. Takovýto krok by byl ale další kudlou do zad americkému dolaru a bude proto velmi zajímavé sledovat jakékoliv další vystoupení členů FOMC a konkrétně pak jejich rétoriku směrem k případnému rozšíření programů na vykupování dluhopisů.

Vedle měnové politiky a jejímu dopadu na dolar, pak v nadcházejících dnech budou s kurzem americké měny hýbat také ekonomická data, která Spojené státy nabídnou. Tím jednoznačně nejzajímavějším jsou tentokrát ve čtvrtek zveřejněné výsledky maloobchodních prodejů za měsíc květen, od kterých trh čeká růst o 0,4% (předch.: -0,4%). Mezi další data s potenciálně nižším dopadem na dolar pak budou patřit ještě počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, podnikatelské zásoby, nebo index spotřebitelské důvěry. Bez zajímavosti rozhodně nezůstane ani dubnová obchodní bilance Spojených států, jejíž deficit se v březnu přestal ztenčovat a jehož případný růst tak může mít velmi pozitivní dopad na sentiment na trzích, když by byl důkazem opětovného růstu americké poptávky.

Přestože prostor ke korekci ztrát americké měn a jejímu růstu v kratším horizontu zůstává stále otevřený, v delším období vidíme nadále dolar jako měnu, která by měla doplatit na vysokou monetární a fiskální expanzi a pokračovat tak ve svém slábnutí. Dnes ráno zatím dolar zůstává na většině párech bez větší změny oproti minulému pátku, když se v 8:00 prodával k euru na ceně 1,3950 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brycht@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE