Forex: Korekce na euro-dolaru pokračuje

09.06.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ani včera se evropská měna nevyhnula výprodeji na páru s americkým dolarem, i když nakonec pondělní seanci dokázala uzavřít s menšími ztrátami, než...

...jakých dosahovala ještě v průběhu dopoledních hodin. To se k dolaru dostala až na cenu 1,38 EUR/USD, kde se naposledy pohybovala koncem května, když ji vedle negativního sentimentu na akciových trzích dostalo pod tlak také rozhodnutí ratingové agentury Standard & Poor's, která snížila podruhé za poslední tři měsíce rating na irské vládní dluhopisy (z AA+ na AA). Výhled na další vývoj ratingu navíc podle Standard & Poor's zůstává negativní, k čemuž přispívá především děsivá fiskální pozice a rychlý růst zadlužení Irska, které roste díky vládní snaze zachraňovat domácí banky tvrdě zasažené finanční krizí. Následky tato zpráva zanechala nejen na irských cenných papírech, ale také na společné měně, kterou obchodníci začali znovu prodávat z obav, která členská země eurozóny může být další na řadě. Přesto se v průběhu odpolední seance dokázala alespoň části vysokých ztrát zbavit, k čemuž pomohla mj. částečná likvidace ztrát evropských akcií, a včerejší seanci tak euro k dolaru uzavřelo slabší pouze o 0,3% na ceně 1,39 EUR/USD. Z ekonomických dat toho příliš k vidění nebylo a dopolední obchodování přineslo z eurozóny pouze výsledky německých objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ty však v dubnu vykázaly podle očekávání nulový růst a měly tak na kurz společné měny nulový dopad.

I po včerejšku si tak evropská měna přes korekci z posledních dvou obchodních dnů drží velkou většinu ze svých dřívějších pozic a s pohodlnou rezervou zatím zůstává nad důležitou hranicí podpory kolem ceny 1,3730 EUR/USD, po jejímž prolomení z 20. května zahájila růst až na svá maxima z koncem minulého roku. Euru v minulém týdnu vydatně pomohlo zasedání Evropské centrální banky a následný doprovodný komentář jejího šéfa, který potěšil eurové býky, kteří doufali v to, že ECB nebude dále uvolňovat svou měnovou politiku a přes spuštění programu na vykupování zajištěných dluhopisů bude i do dalších měsíců nadále nejméně agresivní centrální bankou. To se potvrdilo, když ECB žádným způsobem nenaznačila, že má v plánu do dalších měsíců snižovat úrokové sazby a označila jak rizika pro ekonomickou aktivitu, tak rizika pro vývoj cenové hladiny ve střednědobém horizontu za vybalancovaná.

Ani dnešní obchodování nepřinese příliš nových fundamentů a volatilita na eurových párech by proto měla být spíše mírná. První zajímavá čísla přitom přišla již v brzkých ranních hodinách, kdy byla zveřejněna německá obchodní bilance, která v dubnu vykázala přebytek 9 mld. euro a skončila tak mírně za většinovým očekáváním (9,4 mld.). Poslední čísla z Evropy pak přijdou na řadu v pravé poledne, kdy nabídne Německo ještě výsledky dubnové průmyslové produkce, která by měla vykázat kontrakci o 0,2% poté, co v březnu dosahovala nulového růstu. I tato čísla však dnes mohou být předzvěstí stabilizace největší evropské ekonomiky, porovnáme-li je s výsledky z konce minulého a začátku tohoto roku, kdy se například lednová produkce propadala o skokových 6,1% a únorová pak o dalších 3,4%. O určitém zklidnění nakonec hovoří i výsledky nových objednávek, které v Německu po dramatickém pádu rostly v březnu o 3,7%, aby se pak v dubnu jejich celková výše nijak nezměnila.

Dnes ráno evropská měna pokračovala v mírném slábnutí, když se na ní negativně podepsal výprodej akcií v Asii. Krátce po osmé hodině ranní se tak prodávala na páru s dolarem na ceně 1,3870 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE