Forex: Libra prudce oslabila

18.06.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Britská libra se dnes v odpoledních hodinách dostala pod prodejní tlak poté, co z Británie přišly velmi očekávané výsledky maloobchodních prodejů. Ty...

...obchodníky zaskočily výrazně horšími čísly, když se v květnu objem maloobchodních tržeb nečekaně snižoval o 0,6%, což bylo nejen daleko za dubnovým růstem o 0,9%, ale také hluboko pod očekáváním analytiků, kteří počítali s růstem o 0,4%. Jak dnes uvedla Britská statistická kancelář, tržby klesaly především v non-food obchodech, kde se snižovaly o 1,4%, z nichž největší kontrakci tržeb zaznamenaly obchody zaměřující se na ostatní zboží (-3%) a na prodej oděvů (-1,9%). Tržby z prodeje potravin naopak rostly, a to o 0,3%. Květnový propad tržeb je tak prvním od letošního února, kdy se maloobchodní prodeje snižovaly o 2%. Společně s těmito výsledky navíc dnes Británie nabídla i několik dalších čísel, které libře spíše uškodily. Mezi ty se zařadila například květnová peněžní zásoba (M4), která rostla meziměsíčně stejně jako v dubnu pouze o 0,2% (oček.: +0,7%) a vyšší než očekávané bylo pak saldo zadlužení veřejného sektoru, které rostlo z 10,6 mld. liber na 19,9 mld. (oček.: 18,9 mld.). Přestože libra již od brzkých ranních hodin dokázala na páru s dolarem zpevňovat a dostala se až k ceně 1,6465 GBP/USD, krátce po zveřejnění výsledků prudce oslabila a v 11:05 se tak prodávala na 1,6237 GBP/USD. Druhým dnem v řadě navíc slábne libra také na páru s eurem, ke kterému již přišla o veškeré zisky z prvních dvou dnů tohoto týdne a propadla se až na cenu 0,8570 EUR/GBP.

Také euro se dnes nachází na páru s dolarem pod mírným prodejním tlakem, k čemuž přispívá opět zejména nervózní obchodování na akciových trzích, které se v Evropě znovu dostaly do červených čísel. Například německý DAX tak před polednem ztrácel 0,26% ze své hodnoty, zatímco francouzský CAC40 a britský FTSE100 byly oproti včerejšku níže o 0,45%, resp. 0,37%. Británie dnes ještě ve 12:00 zveřejní výsledky indexu očekávání nových průmyslových objednávek (CBI) a dále již pak obchodníci budou vyčkávat na čísla ze Spojených států, které nabídnou počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a philadelphský Fed index. Cena ropy (brent) dnes navzdory silnějšímu dolaru vystoupala až na 71,20 USD/barel, zlato naopak zlevnilo na 936 USD/tr.unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE