Komodity: Kukuřice si testuje své sedmiměsíční minimum

07.07.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V průběhu včerejšího obchodování na Chicagské komoditní burze zaznamenala cena kukuřice pokles téměř o 3,9%, když se propadla až na cenu 3,349 USD/1...

...bušl, kde také zavírala. Tato hodnota byla nejnižší za posledních sedm měsíců. Příčinou poklesu ceny se staly obavy, že silnější americký dolar zmenší poptávku po obilovinách vypěstovaných v USA, největším světovým producentem a vývozcem. Vyšší hodnota dolaru zvyšuje celkové náklady zahraničních kupců, a tím se omezuje poptávka ze strany investorů. Dnes v ranních hodinách vstupovala tato zemědělská komodita na trh za cenu 339,70 USD/100 bušlů (1 bušl kukuřice je cca 25,4 kilogramů). V tuto chvíli se již komoditní obchodníci nestarají tolik o počasí v USA, ale spíše sledují celkový tok peněz do tohoto sektoru. Již druhým dnem se pohybuje její cena v bočním pásmu 4 amerických dolarů od 335 USD do 339 USD.

Zajímavou zprávu vydalo americké ministerstvo zemědělství. Uvádí se zde, že objem kukuřice vyvezené z přístavů v USA, největšího světového pěstitele a dodavatele této zemědělské komodity, vzrostl jen v těchto týdnech o 5,9% až na 31,1 milionu bušlů. V průběhu dnešního obchodování by se měla cena kukuřice držet ve vymezeném pásmu.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE