Evropa vs. Amerika nerozhodně, dobojováno ale není

22.07.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Když hokej dopadne 1:1, není to dobrý výsledek. Málo akcí, málo gólů, celkem nudný zápas. Kdyby basketbal, nebo házená dopadly 1:1 bylo by to na zápis do Knihy rekordů. Toho se asi nikdy nedočkáme....

Kdyby Ratíškovice remizovaly v nějakém fiktivním poháru s Realem Madrid, byl by to obrovský úspěch (tedy pro Ratíškovice, samozřejmě). Co "plichta" znamená pro ekonoma? Jak asi odcházeli od monitorů dealeři v pondělí minulý týden když po dlouhé době mohli spatřit EUR:USD = 1:1? Ti američtí na tváři jistě úsměv neměli. Na starém kontinentu to ale bylo právě naopak. Úsměvy nejsou vidět na klidných tvářích dealerů, ale především na tvářích "otců" jednotné evropské měny. Na tvářích politiků, ministrů financí zemí měnové unie, guvernérů bank i na tvářích méně flegmatických ekonomů, kteří koncept společné měny podporují.

Veliký experiment v podobě jednotné evropské měny dostal zelenou v roce 1999. Počáteční problémy byly propastné. Všem se tajil dech a možná se i třásly kolena, když se euro dostalo až o 30% pod svoji původní nastavenou hodnotu. Hlasy skeptiků byly slyšet na každém kroku, nenechali si ujít jedinou příležitost ke kritice. Trend se však obrátil. Téměř klasický ekonomický cyklus. Amerika byla na vrcholu. Technologie táhly a indexy letěly vzhůru jako raketa. I tento trend nakonec obrátil a velké zisky se začaly rozplývat jako sněhulák na jarním slunci. Přišlo však očekávání. Američtí statistici od konce minulého roku začali jako jeden muž tvrdit, že přijde obrat a síla amerického hospodářství se opět projeví růstem. Určitý čas jsme jim všichni věřili, ale od dubna začaly obavy sílet. Ono to nebude s tím oživením asi tak růžové. K tomu se přidali asijští investoři, které důvěra ve starý dobrý dolar také začala opouštět. Stále více se o euro začali zajímat i oni. Proč ne. Euro se ukázalo, že dolaru může být dobrým konkurentem, tak proč ho tedy nezahrnout do svých portfolií. Hodně tomu pomohla i psychologie. Nejprve si bankovky ve fyzické podobě "osahat" a pak měnu ve velkém nakupovat. I to jistě hraje roli.

A co bude dál? V ekonomii existuje obrovská míra nejistoty. Predikce budoucího vývoje je obtížnější než určení, že v Krkonoších na Labské boudě bude na Silvestra -18,5 st.C a 98 cm sněhu. Přiznejme si, že věta "dva ekonomové, tři názory" platí a platit bude. Jsou ale určité znaky, které nám dovolují být optimisty. Akcie na Wall Street jsou na dně. To samozřejmě neznamená že nemůžou ještě klesat, ale v obrat věří už všichni. Pravda, účetní skandály velkých firem můžou růst zbrzdit. O tom, že kauzy Enron, WorldCom nejsou poslední se asi zmiňovat nemusíme. To že Evropa jde dopředu je dobře i pro nás, drtivá většina naší exportní části ekonomiky je svázána s Evropskou unií. Pravda, exportu dramaticky rychlé zhodnocení koruny nesvědčí. Váhy mají ale dvě misky. Dovoz zboží je výhodnější, turistika nepochybně také. Kladných stránek zhodnocení koruny by jsme našli daleko více. Na závěr nezbývá než gratulace: Výborně Evropo, výborně!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE