Co týden dal?

24.07.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden byl mixem dobrých zpráv (senát schválil vyšší paušály a zrušení knihy jízd) a těch špatných (MF potvrdilo pokles HDP o 4,3 %). Více ze světa ekonomiky a financí v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červnu stoupla na 11,81 procenta z květnových 11,39 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od ledna 2006. Uvedlo to tamní Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, se v červnu zvýšil na 313.076 z květnových 301.871 osob.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto přerušila výrobu ve svém montážním závodě v Solomonovu na Ukrajině. Závod, ve kterém se montují vozy z částí dovezených z České republiky, se potýká s poklesem zájmu tamního trhu.
  • Nejnovější čísla známého Big Mac Indexu týdeníku The Economist ukazují, že ceny v Česku jsou díky oslabení koruny na přibližně stejné úrovni jako v USA. Loni v létě byla cenová hladina v Česku o 28 procent vyšší než v USA, nyní je to pouze o dvě procenta více. Britský týdeník zveřejňuje index každoročně a porovnává cenu hamburgeru sítě McDonald's v různých zemích.
  • Běloruské ministerstvo pro mimořádné situace odstavilo hlavní ruský produktovod, kterým se přepravuje nafta do lotyšské přijímací stanice Ventspils. Úřady k tomuto kroku podle agentury Reuters sáhly proto, že vlastník zařízení neodstranil řadu defektů, které by mohly způsobit únik nafty.
  • Český a slovenský denní trh s elektřinou bude od 1. září propojený. V praxi to znamená, že účastníci trhu budou moci v rámci denního obchodování provést nákup či prodej na následující den bez nutnosti získání přenosové kapacity. Oznámili to Operátor trhu s elektřinou (OTE), Slovenská elektrizačná sústava (SEPS) a provozovatel přenosové soustavy v Česku ČEPS.
  • Tržby amerického softwarového gigantu Microsoft se v uplynulém finančním roce snížily o tři procenta na 58,4 miliardy dolarů (1,05 bilionu Kč). Vykázaly tak první pokles od vstupu firmy na burzu v roce 1986. Celoroční zisk klesl o 17 procent na 14,6 miliardy dolarů.
  • Americká automobilka Ford Motor hospodařila v letošním druhém čtvrtletí s čistým ziskem 2,3 miliardy dolarů (zhruba 41,5 miliardy Kč) po rekordní ztrátě 8,7 miliardy dolarů před rokem. Za zlepšením hospodaření podniku stála především restrukturalizace dluhu. Společnost se dostala z červených čísel poprvé od loňského prvního čtvrtletí.
  • Evropská investiční banka je připravena podílet se na financování projektu Nabucco, který má zajistit alternativní zdroj zemního plynu pro Evropu. Výstavba plynovodu má přijít na zhruba 7,9 miliardy eur (asi 202,4 miliardy Kč) a EIB se bude podrobně zabývat i konceptem vytvoření jednoho nákupčího plynu, aby byl projekt životaschopný.
  • Evropská komise zkoumá, zda obchodní řetězce nezneužívají své síly v neprospěch konečných spotřebitelů. Týká se to především trhu s mlékem, kde si již delší dobu producenti stěžují, že jim prodejci nabízejí likvidační výkupní ceny.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Penzijní připojištění – prémie 800 Kč!

Za on-line sjednání penzijního připojištění prostřednictvím Prodejního centra Finance.cz získáte odměnu ve výši poloviny měsíčního příspěvku účastníka, maximálně 800 Kč. Odměna je také za on-line navýšení tohoto příspěvku. Vše vyřídíte v pohodlí vašeho domova a získáte navíc finanční prémii.

 

Posledních 7 dní doma

  • V České republice se loni konalo 92 velkých mezinárodních kongresů, což je o deset více než předloni. V celosvětovém žebříčku se ČR dělí s Indií o 30. a 31. místo, v roce 2007 byla dvaatřicátá. Vyplývá to ze statistiky kongresové asociace International Congress & Convention Association.
  • O zkrachovalý novoborský Crystalex se uchází 16 zájemců. Jsou mezi nimi domácí i zahraniční oboroví a finanční investoři. ČTK to řekl ředitel finančního poradenství Deloitte Advisory Dalibor Hlaváč. Deloitte prodej sklárny pro konkurzního správce zajišťuje. Do 14. srpna musí dát zájemci konkrétní finanční nabídky.
  • Zrychlenou deregulaci nájemného by mělo doprovodit zavedení dočasné a cílené dávky pro sociálně slabší domácnosti. Náklady na tuto podporu by se pohybovaly v rozmezí čtyř až deseti miliard korun ročně. Vyplývá to z výsledků studie Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.
  • Tuzemská ekonomika se podle nejnovějšího odhadu ministerstva financí letos propadne o 4,3 procenta, což by byl největší pokles v historii České republiky. Oproti dubnové prognóze propadu o 2,3 procenta by se jednalo o téměř dvojnásobný pokles. Příští rok má české hospodářství růst o 0,3 procenta.
  • Ministerstvo financí prodloužilo o dva měsíce lhůtu pro podání nabídek v tendru na obří státní zakázku na odstranění ekologických škod v hodnotě kolem 115 miliard korun. Lhůta pro podání nabídek tak uplyne 13. října místo 13. srpna. V tendru, který jedním z největších za existence ČR, pokračují tři firmy z původních šesti.
  • Deficit veřejných financí kvůli zhoršenému výhledu tuzemské ekonomiky letos stoupne na 5,5 procenta. Ještě v dubnu odhady počítaly s 4,5 procenta. Česko by tak nesplnilo tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura. Podle údajů Českého statistického úřadu z počátku dubna byl loni deficit veřejných financí 1,5 procenta HDP.
  • Celkový objem poskytnutých hypoték občanům v prvním pololetí klesl v tuzemsku meziročně o 34,2 procenta na 40,1 miliardy korun. Ve stejném období loni banky prodaly hypotéky za více než 61 miliard korun. Vyplývá to z výsledků ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje celkem devíti tuzemských bank.
  • Živnostníci budou moci v budoucnu uplatňovat vyšší výdajové paušály. Příslušnou novelu zákona schválil Senát. Nyní ji dostane k podpisu prezident republiky. Výdajové paušály mohou využít někteří podnikatelé místo toho, aby podrobně dokládali své výdaje, které si odečítají ze základu daně.
  • Malí a střední podnikatelé s nejvýše třemi služebními vozy nebudou muset v budoucnu vést knihu jízd. Místo toho si budou moci odečítat za každé auto 5000 korun měsíčně. Příslušnou novelu, která to umožní, schválil Senát. Nyní ji dostane k podpisu prezident republiky.
  • Peníze ze stavebního spoření možná nebude možné použít i na financování studia, jak to navrhla ČSSD. Senát její návrh odmítl. Příslušná novela se tak vrátí sněmovně k novému projednání. Poslanci ale mají možnost veto Senátu přehlasovat.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Znáte svá práva a povinnosti v zaměstnání?

Dělo se na vás v práci bezpráví? Víte na co máte nárok? Využily jste někdy služeb právníka v oblasti pracovního práva?



Posledních 7 dní na našem serveru

  • Ve spolupráci s se společností X-Trade Brokers vám přinášíme Opční edukační seriál. V jednotlivých dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak opce fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu. Nejnovější díl se nazývá Citlivost opcí na různé faktory ovlivňující jejich cenu.
  • V sekci Komodity na Kurzy.finance.cz pravidelně každé čtvrtletí zveřejňujeme Komoditní outlook od společnosti Colosseum. Pokud chcete získat přehled na komoditních trzích za poslední tři uplynulé měsíce a nastínění předpokládaného vývoje do budoucna, přečtěte si Colosseum Outlook – III.Q 2009.
  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímate o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtště si aktuální komoditní anylýzu Paládium long: Nákup perspektivní komodity.
  • Chystáte se podnikat nebo pracovat v zahraničí? Pak vám přijde jistě vhod náš průvodce zahraničními trhy – německým, polským, slovenským a rakouským. Dozvíte se v nich o daňových systémech, pracovních zvyklostech a spoustu dalších zajímavostí.
  • Aktualizovali jsme statistiky penzijního připojištění v České republice. K dispozici tak máte čerstvé údaje o průměrném příspěvku, věkové struktuře účastníků, rozložení investic penzijních fondů a další informace o penzijním připojištění.


Fintriky

Zákoník práce je jedním z nejsledovanějších legislativních dokumentů v každém právním prostředí, týká se prakticky každého. V končícím týdnu jsme se zaměřili na nejdůležitější části tohoto zákona - průběh pracovního poměru, odměňování a sérii fintriků jsme zakončili pohodovým tématem dovolené


Anketa

Co si myslíte o Ódě na manžela, kterou napsala Petra Paroubková?


  • Je to nesmysl, nelíbí se mi - 76 %
  • Líbí se mi, oceňuji tento počin - 3 %
  • Je to nadsázka, kterou pochopil málokdo - 21 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU