Forex: Čtvrteční dění na trhu

06.08.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Středeční seance nabídla další sadu ekonomických dat, které přinesly dobré zprávy opět především z Británie. Ještě před otevřením Evropských burz tak...

...byl zveřejněn index cen domů (Halifax), které v Británii zaznamenaly další nárůst, když se zvyšovaly o 1,1%, což byl výsledek převyšující většinové odhady trhu, které se točily kolem růstu o 0,7%. Ani další data z Británie pak nezůstala pozadu, to když červencový PMI pro sektor služeb stoupal na 53,2b. (oček.: 51,9b.), zatímco červnová průmyslová produkce zaznamenala růst o 0,5% (oček.: 0%). Právě díky dobrým výsledkům se tak libra stala také včera nejsilnější z největších měn, když se jí dařilo zpevňovat na všech hlavních měnových párech. Mezi další data z Evropy se pak již zařadily pouze červnové výsledky maloobchodního prodeje, které však skončily za očekáváním, když namísto růstu překvapivě o dvě desetiny procenta klesaly. Ze Spojených států se obchodníci dočkali výsledků ADP reportu z pracovního trhu, podle kterých v červenci klesala zaměstnanost v soukromém sektoru o 371 tis. osob. Ačkoliv se jednalo o výsledek horší, než s jakým trh počítal, pokud by jej potvrdily i v pátek zveřejněné NFP, jednalo by se o další ze signálů, že stabilizace konečně dorazila také na americký pracovní trh. Tím nejzajímavějším se však včera staly až výsledky ISM pro sektor služeb, které obchodníky nijak nenadchly. Na rozdíl od výrobního sektoru se ve službách totiž kontrakce mírně prohloubila, což je dáno především tím, že ačkoliv služby tvoří více než pětinu ekonomiky, je to právě výrobní sektor, který profituje z oživení ekonomické aktivity vždy o něco dříve. I díky slabším výsledkům z USA se tak včera obchodování na akciových trzích neslo ve spíše opatrném duchu a tak například americký S&P zavřel včerejší seanci slabší o 0,29%. Cena ropy (brent) včera naopak pokračovala v růstu až na 75,30 USD/barel, čemuž nezabránily ani vyšší než očekávané zásoby ropy ve Spojených státech. Zlato je pak po včerejšku levnější, když jeho cena klesala až na 962 USD/tr.unc.

Čtvrteční seance bude na fundamenty velmi zajímavá a může tak být příslibem zvýšené volatility. První data, která budou stát za pozornost, nabídne v pravé poledne Německo, kde bude zveřejněno červnové tempo růstu nových továrních objednávek, které by měly meziměsíčně stoupat o 0,6% poté, co v květnu rostly o silných 4,4%. Dále na řadě je pak rozhodování centrálních bank o sazbách. O těch se bude rozhodovat v 13:00 v Británii a 13:45 v eurozóně a ani v jednom případě by se neměly měnit ze současných 0,50%, resp. 1%. Zajímavé tak tentokrát mohou být až doprovodné informace, které centrální banky budou zveřejňovat ke svému rozhodnutí. V Británii to bude tradičně formou komentáře na internetových stránkách a obchodníci budou velmi zvědaví, zdali banka potvrdí spekulace, že by mohla oznámit konec kvantitativního uvolňování. V Evropě pak bude ve 14:30 následovat tradiční tisková konference, na které by ECB měla potvrdit svou vyčkávací pozici. Ze Spojených států se dnes dočkáme pouze výsledků počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by měly růst o tři tisíce na 587 tis., což bude pro tento den z ekonomických dat vše podstatné.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE