Úrokové instrumenty oceňují lepší data americké ekonomiky z počátku srpna

11.08.2009 | , RSJ Invest
INVESTICE


Druhý prázdninový měsíc je z jedné třetiny za námi a prozatím v tomto období americká ekonomika vykazuje lepšící se data. Platí to zejména o pracovním trhu, ale i realitním anebo například výrobní aktivitě. Akciové indexy se tak šplhají na roční maxima, úrokové instrumenty na ceně ztrácejí.

Uvolněnější atmosféru, díky veselejším číslům, přinesl na trhy již první odhad HDP za druhé čtvrtletí v závěru minulého měsíce. Ten totiž dopadl nad míru dobře, když překonal o půl procentního bodu median trhu. Pravda je, že trochu výsledek poskvrnila utlumenější spotřeba, která je tahounem ekonomiky. Hned v prvních srpnových dnech však ovzduší pročistil reportovaný výsledek indexu ISM ve výrobním sektoru. Ten se totiž ostrým tempem přiblížil na dostřel k 50bodové hranici a její překonání značí expanzi v oboru. V závěru minulého týdne se pak již čekalo na velmi významná data z pracovního trhu. Nejprve, ještě uprostřed týdne, agentura ADP zveřejnila svůj report o stavu zaměstnanosti v privátním sektoru. Dopadl jen o něco málo hůře, než se očekávalo. Trh s úrokovými futures na tyto informace reagoval zvýšenou volatilitou s převažujícími nákupními pokyny. Cena se však brzy vrátila zpět a investoři již čekali na vládní report. A ten přinesl velké překvapení, když americká ekonomika neztratila tolik pracovních míst, jak bylo odhadováno analytiky. Velmi také překvapil pokles míry nezaměstnanosti na 9,4%, která se naposledy snížila více než před rokem.

Pod tíhou těchto dat se v posledních dnech ceny krátkodobých úrokových futures snižovaly. Patrnější to bylo na tzv. zadních kontraktech, tedy těch se vzdálenější expirací, kde bývá volatilita daleko větší. Investoři také zkoušejí odhadnout počátek přísnější měnové politiky, spekulují na vyšší inflaci v průběhu příštího roku, proto lze na zadních kontraktech pozorovat zvýšenou aktivitu.     

Ladislav Soukup

Autor článku

Ladislav Soukup

Články ze sekce: INVESTICE