Forex: Koruna včera slabší, závěr obchodování ji však pomohl

13.08.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Česká měna se včera na páru s eurem dostala znovu pod mírný prodejní tlak a slábla o 0,2% až k ceně 25,760 EUR/CZK. Ještě v dopoledních hodinách se...

...přitom k euru propadla až na 25,850 EUR/CZK, avšak k částečné korekci těchto ztrát přispěl lepšící se sentiment na finančních trzích. Růst akcií v Evropě a v USA a postupný růst důvěry vůči rizikovějším aktivům, tak nakonec koruně dokázal v dopoledních hodinách mírně pomáhat. Z ekonomických dat včera nepřišly z Česka žádné silnější market movery a proto byla koruna v průběhu celého dne ve vleku dění na zahraničních trzích. To patřičně ovlivnilo večerní zasedání americké centrální banky, které pomohlo podepřít růst světových akcií, což se pozitivně podepsalo i na české koruně, která mohla pokračovat v částečné likvidaci ranních ztrát.

Dnes ráno se v devět hodin dočkáme z Česka dalších zajímavých dat, to když budou zveřejněny výsledky maloobchodních prodejů, které by měly v červnu zaznamenat zmínění meziroční kontrakce z 7,5% na 4,5%. Květnová čísla a vysoký propad prodejů o 7,5% byla nepříjemným připomenutím toho, že ač v západních zemích problémy pozvolna začínají odeznívat, Česká republika si ještě bude muset projít několika velmi krušnými měsíci. To platí zejména pro domácí poptávku, která tak v květnu slábla již posedmé z posledních osmi měsíců a která zřejmě bude velmi slabá i po zbytek celého roku. Situace domácností se totiž i nadále zhoršuje s rostoucí nezaměstnanosti, která se již vyšplhala až na 8,4%, což výrazně přispívá k omezování výdajů domácností, a to zejména za zbytné zboží. Ani případné lepší výsledky tak pravděpodobně nebudou mít výraznější vypovídací hodnotu, obzvláště pak u tak volatilních čísel, jakými jsou právě maloobchodní prodeje. Zatímco lepší data tak mohou nechat obchodníky s korunou chladnými, slabší výsledky (-6% a hůře) mají potenciál korunu potrápit a poslat níže.

Vedle fundamentů z Česka pak na korunu mohou mít značný dopad také údaje z USA, v podobě tempa růstu maloobchodních prodejů. Příjemné překvapení v USA totiž může znovu pomoci akciovým indexům v růstu, z čehož by následně opět profitoval rizikovější středoevropský region. Ještě více než koruně však tato čísla mohou svědčit polskému zlotému a maďarskému forintu, kterým se v poslední době daří více než české měně, kterou drží při zemi výrazně nižší úrokové sazby, než jaké jsou v Polsku a především v Maďarsku. Zatímco krátkodobý horizont je pro korunu, i díky růstu z minulých týdnů spíše mírně negativní, v horizontu dalších měsíců zůstáváme mírně optimističtí a vidíme prostor k pozvolnému zpevňování. V 8:10 se koruna k euru prodávala na ceně 25,721 EUR/CZK.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE