Fondy schytaly zajištěný odliv

18.08.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Na akciových trzích je očekávání korekce již na ostří nože. Náznak, k němuž se schylovalo v uplynulém týdnu, nakonec odvál další vír nákupní vášně.

Přestože se trhy tvářily celkem klidně, fondy dostaly ránu takříkajíc zezadu. Z fondů totiž za týden odešlo téměř 900 milionů korun. Najednou totiž skončilo investiční období hned čtyř zajištěných fondů, jejichž klienti si sami dohromady odnesli hned miliardu a čtvrt.
Kam asi tyhle peníze zamíří? Kolik z nich asi přibude do slamníků, kolik z těch peněz se objeví v jiných fondech příští týdny?
Nebýt tohoto jednorázového odlivu, dostali bychom celkem přijatelnou statistiku: fondy peněžního trhu se dostaly k pěkným 120 milionům korun, když sám stabilizovaný ISČS Sporoinvest zvládl přes 70 milionů a dokonce i KBC Multi Cash ČSOB se asi dostal z nejhoršího a zvládl přes 40 milionů korun.


Dluhopisové fondy zatím nezaujaly


Dluhopisové fondy zatím jen pomaloučku chytají druhý dech a přes jejich návrat pěkných výkonů zatím moc veřejnost nezaujali, jen snad ČPI korporátních dluhopisů dostal dalších 10 milionů a překročil úctyhodný objem 1,6 miliardy korun. Není se co divit, když skoro 22 % za půlrok mu vyneslo roční výnos již k 5 %. Další zajímavý fond je ING Slovenský dluhopisový, který přilákal 1,2 milionu eur, tedy kolem 30 milionů korun.


Zájem o smíšené a akciové fondy brzdí pohled na roční výkon


Smíšené fondy stále jen živoří a zřejmě ještě dlouho budou: chlubit se zatím nemají čím, protože retailový investor nejvíc kouká na roční výkonnost.

Tabulka: Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 117
dluhopisové 24
smíšené -23
akciové 10
zajištěné -1001
Celkem -873

Akciové fondy si sice už připisují pěkné zisky, ale v podstatě o nich platí totéž, čili roční výkony vyvolávají negativní reakce (místo aby vyvolávaly nákupní nálady, jako když je výprodej).


Korekce na spadnutí


Na akciových trzích je očekávání korekce již na ostří nože. Náznak, k němuž se schylovalo v uplynulém týdnu, nakonec odvál další vír nákupní vášně. Tedy zejména ve střední Evropě, zatímco Amerika se v pátek zalekla a zůstala s nulovým týdnem na číhané.

Praha si po 3,4% úterním propadu spravila náladu čtvrtkem s 4,66 % a stále čerpá naději z příznivého naladění vůči rozvíjejícím se trhům. Ani to však nebude trvat věčně: co šlo nahoru, musí jít i dolů (naštěstí to platí i naopak).

 fondy_34t.jpg

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE