Komodity: Strach z chladného počasí zvedá cenu americké kukuřice

20.08.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


V průběhu včerejšího obchodování na Chicagské komoditní burze zaznamenala cena kukuřice nárůst téměř o 11 amerických dolarů/100 bušlů, když se...

...dostala až na cenu 320,06 USD, kde také zavírala. Za tímto pohybem směrem vzhůru stojí především oslabující americká měna, ve které jsou tyto komodity kótované, ale také strach amerických farmářů, že bude jejich kukuřice v příštím měsíci ještě před sklizní zasažena chladným počasím, které by mohlo poměrně dost poškodit tuto zemědělskou komodity. Tato situace by vedla k menším výnosům a tím i k růstu ceny. V případě, že by toto chladné počasí nepřišlo a sklizeň kukuřice pokračovala podle plánu, mohla by se její cena dostat až pod úroveň třech amerických dolarů za 1 bušl.

Dnes ráno vstupovala tato zemědělské komodita na trh za cenu 319,45 USD/100 bušlů (1 bušl kukuřice je cca 25,4 kilogramů). Během dnešního dopoledne ještě stále posilovala. Nyní se prodává 100 bušlů kukuřice za cenu 321,20 USD, což je nejvyšší hodnota od začátku tohoto obchodního týdne. Prosincový kontrakt na nákup této hospodářské plodiny také posilovat. Připsal si dalších 4,75 centů a dostal se až na hodnotu 3,2735 USD za 1 bušl. Do konce tohoto týdne se bude kukuřice obchodovat spíše v klidnějším tempu. Obchodníci budou vyčkávat na další důležité zprávy o počasí na středozápadě USA, kde jsou největší zemědělské plochy právě pro tuto komoditu.

Autor: David Hašek (david.hasek@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE