Komodity: šance pro zkušené, příležitost pro neznalé

02.09.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Investiční příležitost jako žádná jiná. Opravdová šance, jek zhodnotit úspory, jak vydělat. Komodity - zaručený výdělek. Je to všechno pravda? Opravdu se na komoditách dají vydělat velké peníze? Je složité vstoupit do světa komoditních burz?

Všední den, 9:00 Eastern Time, Chicago, burza Chicago Board of Trade. Kdo nikdy nezažil, nebo alespoň neviděl začátek obchodního dne, asi nikdy nepochopí celý smysl obchodování s komoditami. Z klidného povídání a jen mírného šumu se během jediné vteřiny stane místo, kde na první pohled vládne chaos až panika. Opak je pravdou. Vše má svůj řád, svá pravidla. Gestikulace rukou, speciální obleky parketových brokerů to jsou hlavní znaky právě probíhajících obchodů. Je to vzrušující a velice zvláštní.

Dění daleko za oceánem se dotýká i nás všech v Evropě. Tedy alespoň těch, kteří hledají dobrou investiční příležitost. Doba, kdy se investoři upínají pouze k velmi volatilním a nejistým akciím je pryč. Velkou šanci máme dnes i u nás na trhu komodit. Hned na úvod je potřeba ale říct podstatnou informaci: Obchodování na komoditních trzích není (překvapivě) nic obtížného ani tajuplného. Stejně jako na správu akciového portfolia si musíme zvolit správného makléře nebo správce, tak na komoditní burzu vstupujeme přes licencovaného prostředníka. Pokud máme vybráno, máme vlastně vyhráno. Na co ještě čekat? Na informace! Včasná a správná informace má hodnotu zlata. U komodity zlato platí toto rčení dvojnásob. Je těžké získat přístup k informacím a v tom je ten největší problém. Kdo ví jestli bude v kalifornii pršet a tím bude ohrožena sklizeň pšenice koncem sezóny? Kdo může s určitostí říct, kolik pomerančové šťávy bude letos vyprodukováno? Intuice, odhad, analýzy a výpočty, ale hlavně dostatek správných a včasných informací nám jedině můžou zaručit úspěch.

O tom, jak neuvěřitelně úzce je svázáno počasí s obchodováním na burze nám vypovídá zemní plyn. Ceny zemního plynu minulý týden dosáhly třítýdenních minim. Na vině je počasí. Meteorologové předpovídají neobvykle chladné počasí na příští dny. Oproti průměru o přibližně 7 stupňů. Chladnější počasí znamená, že úředníci a domácnosti nebudou tak často potřebovat klimatizaci ve svých kancelářích a domovech. Vypnutá klimatizace znamená podstatně nižší spotřebu elektrické energie. No a elektrická energie se v dané oblasti (jednalo se o New York) vyrábí ze zemního plynu, kterého tak nebude spotřebováno předpokládané množství a zbudou ho větší zásoby. Dnešní nákupy s dodávkou například v říjnu jsou podstatně nižší. Plynu bude prostě potřeba méně. Na první pohled složité, na druhý logické a velmi jednoduché.

Jaká je tedy naše šance v komoditách na nejbližší období? Je to určitě kakao. Důvod je jednoduchý. Největší producent kakaa na světě Pobřeží Slonoviny ukončilo dodávky. Rekce trhu? Samozřejmě růst ceny komodity. Výrobci čokolád a cukrovinek nechtějí nechat nic náhodě a předzásobují se ještě za příznivé ceny. Čím déle bude trvat zastavení dodávek, tím více cena poroste. Ze současných 2000 dolarů za tunu se podle analytiků může cena vyšplhat až k 2400 dolarům a to během několika málo měsíců. Kolik je to v přepočtu procent p.a. nebudu raději ani uvádět…

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE