Daily: Výše spotřebitelských úvěrů v USA porudce klesá

09.09.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Také včera na finančních trzích převládal mírný optimismus, který znovu podpíraly spekulace na postupně se stabilizující situaci v největších...

...světových ekonomikách. Akcie v Evropě i ve Spojených státech proto včera opětovně zakončily obchodování v zelených číslech, když si jen Německý DAX připsal 0,33%, zatímco americký S&P500 rostl o 0,88%. Americké burzy, které zůstaly v pondělí uzavřeny, včera doháněly růst indexů v Evropě ze začátku týdne, kdy akciím pomohla zpráva o nabídce americké společnosti Kraft Foods na převzetí britského výrobce cukrovinek Cadbury.

Pokud jde o ekonomická data, ta včera přinesla spíše smíšené výsledky. Již v ranních hodinách příjemně překvapila čísla z Německa, kde v červenci skončila obchodní bilance přebytkem 12,4 mld. euro, což byl údaj ještě o více než miliardu vyšší, než většinový konsenzus trhu. Samotný export přitom v Německu rostl třetím měsícem v řadě, což jen potvrzuje, že je to právě zahraniční poptávka a lepšící se situace exportérů, která vyvedla největší evropskou ekonomiku z recese již ve druhém čtvrtletí tohoto roku. V poledne zveřejněná německá průmyslová produkce, však příznivý dojem z výsledků zahraničního obchodu rychle zkazila, když se propadala v červenci nečekaně o 0,9%. Již další měsíce ale zřejmě přinesou její opětovný růst, který by měl mít na svědomí hlavně prudký nárůst nových objednávek z posledních dvou měsíců. Výsledky průmyslové produkce zveřejnila včera také Británie, která naopak rostla o 0,5% (oček.: +0,3%).

Ze Spojených států jsme se včera dočkali pouze navečer zveřejněných výsledků celkové výše spotřebitelských úvěrů. Ta se v červenci propadala o 21,6 mld. dolarů, což bylo hluboko pod většinovými odhady, které počítaly se snížením pouze o necelé 4 miliardy. Výše spotřebitelských úvěrů v USA klesá šestým měsícem v řadě a je nyní meziročně nižší o 4,3%, což se stalo naposledy v průběhu druhé světové války. Neochota spotřebitelů utrácet a bank více půjčovat, je proto stále jednou z potenciálně největších překážek budoucího růstu americké ekonomiky, který může velmi rychle zeslábnout poté, co v příštím roce začnou odeznívat efekty, způsobené současnou fiskální a monetární expanzí.

Americké dluhopisy včera reagovaly na lepšící se sentiment na trzích a dostaly se opět pod prodejní tlak. Jen včera výnos z desetiletých T-Notes rostl o 4,1bsp. na 3,484% a za poslední čtyři dny se zvýšil již o 18bsp. Americké ministerstvo financí přitom včera prodalo další dluh ve výši 38 mld. dolarů se splatností za tři roky, který se znovu setkal s velmi silnou poptávkou, když celková poptávaná suma převyšovala nabídku 2,75 násobně.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE