XTB: Investiční hra o Porsche opět na scéně

14.09.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Různých investičních soutěží je u nás pořádána celá řada. Jen v jedné z nich je však hlavní cenou Porsche - jedná se o investiční soutěž společnosti XTB. A právě o ní jsme si povídali s Jakubem Malým, ředitelem XTB v ČR.

Zvýšit povědomí a zájem české veřejnosti o oblast investování mají za úkol mimo jiné i různé virtuální investiční hry. Jen v loňském roce jich běželo hned několik. Vaše soutěž patří i díky masivní mediální podpoře mezi ty nejznámnější. Kolikátý ročník investorské soutěže letos už vlastně pořádáte?
V rámci České republiky se jedná o 3. ročník a v rámci Slovenska se jedná o 2. ročník.

Můžete čtenářům v krátkosti vysvětlit, o co v Investiční soutěži vlastně jde?
Účastník soutěže si na naší Internetové prezentaci www.xtb.cz  založí soutěžní demo účet na kterém mu dáme k dispozici virtuálních 10 000 EUR. Cíl soutěže je co nejlépe investovat tento počáteční virtuální kapitál do nabízených instrumentů k dosažení co nejlepší návratnosti, respektive zhodnocení. Registrace soutěžních účtů začíná dne 14. září, soutěž začíná dne 5. října.

Kdo se může hry zúčastnit? A do čeho všeho může soutěžící své fiktivní prostředky investovat?
Hry se může zúčastnit kdokoli, je pouze mít na paměti, že ceny jsou určené pouze pro občany České a Slovenské republiky.
V soutěži bude k dispozici poměrně velké spektrum instrumentů. Jedná se hlavně o měnové páry, komodity, akciové indexy a CFD na České akcie.

Jsou pákové investiční instrumenty, jako komodity, popř. měny vhodné i pro nezkušené investory s minimálními zkušenostmi?
Pákové instrumenty jsou totožně vhodné pro začátečníky, tak pokročilé – osobně v tom nevidím velký rozdíl. Máme zkušenost, že velká část obchodů s nepákovými instrumenty se realizuje na „margin“ nebo v rámci „repo“ operací ve kterých páku zajišťuje daný obchodník formou  půjčení potřebného kapitálu.

Čím se letošní ročník liší od těch předchozích? Došlo v průběhu několika let k nějakým změnám?
Tento ročník zaznamenáváme dvě hlavní změny. A to, že je umožněno soutěžit i pomocí mobilní platformy XTB-Trader Mobile a počáteční vklad je 10 000 EUR.

Kolik soutěžících se zúčastnilo předchozích ročníků a jakou účast očekáváte letos?
Náš první ročník soutěže absolvovalo kolem 20 000 lidí, minulý rok to bylo kolem 40 000 lidí a tento rok by jsme rádi překročili hranici 50 000 soutěžících.

Stejně jako v jiných soutěžích, ani ve vaší hře nechybí zajímavé ceny. Co vlastně může vítěz získat?
Ceny jsou rozdělené do dvou kategorií. První kategorie jsou „Týdenní výhry“ ve které ohodnocujeme soutěžící s nejvyšším zhodnocením v rámci jednoho obchodního týdne a to jednu ženu a jednoho muže pro každou republiku. Výherci obdrží multimediální zařízení PDA. Hlavní cena je automobil Porsche Cayman. Zajímavostí je, že daň z výhry platíme my.

Je možné využít virtuálního obchodování i mimo Vaši soutěž. Vyzkoušet si bez reálného investování fungování principů obchodování?
Od začátku působení firmy na Českém trhu nabízíme zájemcům tak zvané demo účty. Tyto účty jsou zdarma a je možné na nich trénovat obchodování, nebo si vlastně vyzkoušet naši nabídku.

Vaše společnost působí i v oblasti vzdělávání. Je zapotřebí školení, seminář či kurz, nebo investovat může opravdu každý bez ohledu na znalosti a zkušenosti kapitálového trhu?
Pozorujeme, že nezkušení lidé kteří participují v našich soutěžích mají neuvěřitelný cit pro časovaní a často dosahují impozantních výsledků. Strach z neznalosti by neměl být překážkou, ale i přes to jsou v rámci soutěže organizované semináře které naučí jak obchodovat, na co si dávat pozor, nebo jaké informace sledovat. Semináře jsou přirozeně zdarma, stačí se pouze zaregistrovat na našich stránkách www.xtb.cz.

Pokud soutěžícího či kohokoliv jiného investování zaujme natolik, že zatouží vyzkoušet si reálné obchodování, jaké konkrétní kroky musí učinit, aby mohl začít reálně investovat? A jaký objem peněz musí mít?
Založit si reálny účet lze korespondenčně a to stažením smluvní dokumentace, jejím vyplněním a zaslání nám ji zpět poštou. Po splnění všech náležitostí klientovi otevřeme obchodní účet a telefonicky sdělíme potřebné údaje. Tento proces reálně, i s doručením trvá, přibližně čtyři pracovní dny. Při osobní návštěvě je otevření účtu na počkání. Minimální vklad je 20 000 Kč.

Investice a finanční krize – je toto spojení vůbec možné? Lze v této době efektivně investovat?
Finanční krize je většinou provázená velkou volatilitou (cena instrumentů se rychle mění), cenovými umělými propady a jinými jevy které skýtají slušné šance jak levně nakoupit a draze prodat. V tomto ohledu je to nejlepší čas využít nějaké zajímavé investiční příležitosti.


Děkuji za rozhovor,
Michal Ruml

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE