Daily: Americký trh s bydlením přinesl další známky stabilizace

18.09.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ani ve čtvrtek neopustila obchodníky pozitivní nálada a také čtvrteční seance se nesla v mírně optimistickém duchu. Důvodů bylo opět celá řada, a to...

...především poté, co ze Spojených států přišla další sada ekonomických dat. Ty totiž dokázaly znovu podepřít sílící očekávání obchodníků, že by již v tomto čtvrtletí měla americká ekonomika vystoupit z recese a začít opět růst. Největší pozornost byla včera soustředěna na výsledky z amerického trhu s bydlením, v podobě srpnových nově udělených stavebních povolenek a nově zahájených staveb. Ty dokázaly naplnit většinové odhady trhu a sáhly si na své devítiměsíční maximum. Počty nově zahájených staveb se zvyšovaly o 1,5% na 598 tis., zatímco povolenky rostly o 2,8% na 579 tis. Přestože jsou oba ukazatele nadále o více než čtvrtinu pod hodnotami, kterých dosahovaly v minulém roce, skutečnost, že trh s bydlením v minulých měsících dosednul na své dno, je jedním ze základních předpokladů, stojících za vlnou rostoucího optimismu. Ke zlepšení situace na trhu s bydlením, vedle nízkých úrokových sazeb, pomáhají také vládní daňové úlevy ve výši 8 tis. dolarů pro všechny, kteří si poprvé kupují nový dům. Ty by měly zůstat ve hře minimálně do listopadu tohoto roku, takže prostor k dalšímu růstu počtu nových staveb a povolenek do nejbližších měsíců určitě ještě existuje.

Společně s těmito čísly z USA přišly také velmi povzbudivá data z výrobního sektoru a pracovního trhu. Philadelphský Fed index zaznamenal v září nárůst o 10b. na 14,1b., což bylo vysoko nad většinovým konsenzem trhu, který počítal s jeho růstem na 8,1b. Potvrdil tak velmi dobré výsledky podobného ukazatele v New Yorku, které byly zveřejněny začátkem týdne. Jak newyorský, tak philadelpshký index, pokládají pevné základy k tomu, aby zářijový ISM potvrdil, že výrobní sektor v USA pokračuje ve své expanzi. Zlepšení se dočkaly také počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které v minulém týdnu dosahovaly (anualizovaně) pouze o 545 tis. osob. To je o 9 tis. méně než většinový konsenzus a zhruba o 100 tis. nižší údaj, než bylo běžné v prvním čtvrtletí tohoto roku, kdy se situace na trhu práce dramaticky zhoršovala.

V Evropě se včera v dopoledních hodinách dočkali obchodníci výsledků maloobchodních prodejů z Británie, které v srpnu skončily dvě desetiny za očekáváním a vykázaly nulový růst. Z eurozóny pak přišly pouze červencové výsledky obchodní bilance, která se vyšplhala na své pětileté maximum (+6,8 mld. EUR). K tomu pomohla hlavně zvýšená poptávka ze zahraničí a růst exportu o 4,1%.

Akciové indexy v Evropě zakončily obchodování v zelených číslech a tak si německý DAX připisoval 0,54%, zatímco například v Británii rostl FTSE100 o 0,78%. V průběhu odpolední seance se sice sentiment mírně zhoršil a americké indexy začaly ztrácet (S&P500 -0,31%), i nadále si ale drží naprostou většinu svých pozic z minulých dnů, které byly naplněny silným růstem. Americké dluhopisy se včera staly pro obchodníky opět velmi atraktivními a reagovaly poměrně výrazně zejména na odpolední obchodování, kdy se pod tlak začaly dostávat akciové indexy v USA. Výnos z desetiletých T-Notes tak čtvrteční seanci uzavřel níže o 8,5bsp. na 3,385%, zatímco v případě dvouletých T-Notes klesal o 4,9bsp. na 0,939%.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE