Do fondů alespoň čtvrt miliardy

22.09.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Trhy se sice po roce od krachu Lehman Brothers a následném pádu vrátily na loňské úrovně, ale fondům to zatím moc nepomohlo. Z hospodářské recese totiž ještě venku zdaleka nejsme a nezaměstnanost poroste možná i další dva roky.

Ukazuje se také, že přestože lidé víc spoří, peníze dávají jinam. Čtvrt miliardy není nijak významná částka, navíc jde opět zejména o fondy peněžního trhu, i když to není vidět na první pohled. Ke 110 milionům bychom totiž měli připočíst ještě dalších 100 milionů korun, které zamířily do ČSOB Private Banking peněžního trhu.


Odvrácená tvář zajištěných fondů


Na „pravé“ zajištěné fondy tedy zbývá jen něco přes 40 milionů korun. Navíc některé fondy začínají své klienty informovat, že v nich už pšenka nepokvete ani následující zbývající roky. Například jeden ze smutných Maxů od Komerčky, který musel portfolio zakonzervovat a investoři dostanou jen svých garantovaných 100 %, což minus inflace bude znamenat čistou ztrátu. Mohou sice požádat o odkup, ale za jen cca 90 % plus poplatek, takže z bláta do louže. Tak vypadá odvrácená tvář zajišťáků.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 107
dluhopisové -18
smíšené 5
akciové 25
zajištěné 143
Celkem 262


Pesimisté stále čekají korekci, optimisté věří v pokračování rally


Dluhopisové fondy se také v minulém půlroce dostaly z propadliště (největší ISČS Sporobond vydělal skoro 8 %) a na dvouleté výkonnosti se dostávají do kladných vod, ale zájmu investorů to zatím nepřidává. Kolem nuly se stále pohybují smíšené fondy.

Akciové fondy se také pachtí jen kolem objemů pár milionů, tentokrát 25 patří k těm číslům typicky ani ryba ani rak. Není se co divit, pesimisté stále čekají korekci, optimisté věří v pokračování rally.


Roční výkon poletí vzhůru jak raketa


Ale jak říká trefně Roman Stuchlík z investorského časopisu Fond Shop: „O akciích platí, že v každém okamžiku lze najít zcela protichůdné predikce analytiků“. Akciové (a částečně i smíšené) fondy ovšem nyní čeká velmi zajímavý měsíc – propad akciových trhů loni totiž kulminoval až koncem října. Takže se můžeme těšit, že loňská srovnávací základna bude padat jek cihla a roční výkon tedy poletí vzhůru jak raketa.

S určitým předstihem to můžeme vidět již nyní u některých fondů, například ISČS Sporotrend už nyní vykazuje na roce 42 %. Podle dat Bloomberg Index MSCI Emerging Markets vzrostl ve středu o 1,7 % na 908,72 bodu a zdvojnásobil tak svoji hodnotu od minima z října 2008. Některé komentáře natvrdo hovoří o tom, že dochází k ignoraci rizika a začíná se vracet chamtivost.

Zato Credit Suisse obrací ve svém pohledu: zatímco od počátku roku banka preferovala ve svých doporučeních dluhopisový trh proti akciím, nyní letos poprvé obrací a očekává lepší výkon v akciích. Doporučuje navíc zvýšit podíl českých, polských i maďarských akcií.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE