30leté bondy short: Prodej vládních dluhopisů USA

21.09.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


I když jsou vládní dluhopisy považovány za bezpečnou investici, přece jen existuje hranice zadlužení, za kterou prudce klesá důvěryhodnost země. Spojené státy se jí rychle přibližují.

Recese a následné vládní stimulační balíčky způsobily výrazné zhoršení veřejných financí mnohých zemí. Státy kvůli obrovským deficitům nastoupily cestu velkého zadlužování. I když jsou vládní dluhopisy považovány za bezpečnou investici, přece jen existuje hranice zadlužení, za kterou prudce klesá důvěryhodnost země. Spojené státy se jí rychle přibližují. Růst nabídky dluhopisů na trhu se zákonitě projevuje v poklesu jejich vzácnosti, a tedy i jejich hodnoty. Pro dluhopisy je nebezpečné i zvyšování rizika budoucí inflace. Ta může nastat především v důsledku extrémního nalévání levných peněz do oběhu ze strany centrální banky. Nepříznivé je i zlepšení nálady investorů, kteří opět začínají věřit rizikovějším aktivům a redukují svá dluhopisová portfolia. Podle naší fundamentální analýzy by 30leté americké vládní dluhopisy měly v následujících 3 až 6 měsících poklesnout ze současné úrovně 119 bodů na 113 bodů. Očekáváme pokles ceny státních dluhopisů i v dlouhodobějším časovém horizontu, tedy po několik let.


Hlavní důvody pro pokles ceny amerických vládních dluhopisů


  1. Obrovský rozpočtový deficit a zadlužování
  2. Rostoucí nabídka snižuje atraktivitu dluhopisů
  3. Čína vyjadřuje nespokojenost s americkým zadlužováním
  4. Tištění peněz zvyšuje riziko nadměrné inflace
  5. Státní dluhopisy jsou méně atraktivní než podnikové dluhopisy


Možná rizika:


  1. I když se již zdá, že ekonomiky i finanční trhy mají nejhorší za sebou, stále existuje možnost druhé vlny negativních zpráv a prudkých propadů cen rizikovějších aktiv. Vládní dluhopisy by se v takovém případě opět dostaly do přízně investorů.
  2. Inflace bude mít silný vliv na ceny vládních dluhopisů. Nezačnou-li ceny v ekonomice opět růst, Fed nebude muset zvyšovat hlavní úrokové sazby. Dluhopisy by pak neměly důvod pro výraznější znehodnocení.
  3. Fed může buď přímo nebo skrytě přes spřízněné partnery pokračovat v nakupování státních dluhopisů.

Kompletní analýza ke je stažení níže...

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE