Září na akciových trzích

08.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Měsíc září je z investičního hlediska podle dlouhodobých statistik nejhorším měsícem v roce, neboť ceny akcií mají ve zvyku znehodnocovat. Bylo tomu tak i tentokrát?

Akciové trhy ve střední Evropě zaznamenaly v září kromě Maďarska propady, což bylo způsobeno zejména vyššími nárůsty cen akcií v předešlých měsících ve srovnání s vyspělými trhy v západní Evropě a USA. Index PX i polský index WIG si odepsaly za září letošního roku 0,44 %, respektive 0,99 %.

Na druhé straně na výše zmíněných vyspělých trzích pokračoval nákupní apetit investorů a indexy zhodnocovaly. Akciové trhy zakončily třetí kvartál s nebývalými zisky, když nárůsty činily u vyspělých trhů okolo 15-20 %, v případě rozvíjejících se trhů to bylo spíše v intervalu 20-30 %. 


Tabulka: Vývoj cen indexů a vybraných komodit za září 2009


31.8.2009  30.9.2009 Relativní změna
PX 1162,2 1157,1 -0,44%
WIG 37954,8 37580,3  -0,99%
BUX  19389,9 20226,3 4,31%
DAX 5464,61  5675,16  3,85%
SP 500 1020,62  1057,08  3,57%
DJ STOXX 600  236 242,47  2,74%
Ropa WTI  69,96  70,61  0,93%
Zlato spot  950,95 1007,65  5,96%


Komodity


Cena ropy v září lehce posilovala zejména z důvodu depreciace amerického dolaru a poklesu nabídky ropy, neboť Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snižuje již druhým měsícem své produkční kvóty zejména z toho důvodu, že zásoby ropy se v USA pohybují 10 % nad 5-letým průměrem. Investoři si oblíbili investice do zlata, které zhodnotilo za zmíněné období o 5,96 %, neboť se tím chrání proti oslabení amerického dolaru.


Vyspělé trhy


Hlavní důvod posílení akciových indexů na vyspělých trzích lze spatřovat ve většině případů lepšími než očekávanými příchozími makrodaty a optimistickém očekávání analytiků ohledně nadcházející americké výsledkové sezóny. Navíc vyspělé ekonomiky byly podpořeny fiskálními (šrotovné či americké daňové úlevy na nákup nového domu) a pokračujícími monetárními stimuly (nákupy cenných papírů vázaných na hypotéky, úvěry apod. centrální bankou), které pomohly ke stabilizaci globální ekonomiky.

Podle makroekomických zpráv z USA lze vysledovat známky oživení na trhu s bydlením (meziměsíční zvýšení cen nemovitostí) a z průmyslu (ISM objednávky z průmyslu jsou ve fázi expanze), což utvrzuje investory v očekávání, že oživení americké ekonomiky bude mít tvar písmene V. Širší evropský akciový index DJ STOXX 600 zhodnotil v měsíci září o 2,74 % převážně díky výše zmíněným faktorům. Evropa spadla do ekonomické recese později než USA, proto lze očekávat mírnější hospodářské oživení na evropském kontinentu, což  dokazuje i index objednávek z průmyslu PMI , který je za měsíc září těsně pod fází expanze, která se nachází nad 50 body.


Český trh


Obchodování na pražské burze bylo do značné míry ovlivňováno obchodováním na akciových trzích v západní Evropě a USA. Domácí makroekonomické zprávy ve většině případů neovlivňují kurzy akcií, což bylo patrné i v případě zveřejnění hrubého domácího produktu ČR za druhý kvartál letošního roku s poklesem ve výši 5,5 %. Na týdenní bázi index PX oslabil o 0,44 % na závěrečných 1057,10 bodů, když se v průběhu měsíce pohyboval v relativně úzkém pásmu 1120 až 1170 bodů.


  • Nejlikvidnějším titulem na Burze cenných papírů Praha byla společnost ČEZ, která si ve sledovaném měsíci odepsala z ceny akcie 0,86 %, zejména z důvodu fundamentálního srovnání s konkurencí, ze které domácí energetická společnost vychází nadhodnocená (srovnání EV/EBITDA a P/E x). Navíc společnost ČEZ čelí možnému vyšetřování antimonopolního úřadu kvůli údajně podepsané smlouvě o spolupráci s J&T a EnBW na tuzemském energetickém trhu. Negativní zprávou pro ČEZ se staly i politické dohady o možné podobě mimořádné dividendy, která by snížila likviditu společnosti a ztížila by tak financování investic. Ředitel ČEZ International Tomáš Pleskač prohlásil, že pro společnost má nyní největší atraktivitu Srbsko, kde běží privatizační proces dvou elektráren, na druhé straně aktivity v Rusku společnost vzhledem k rizikovosti regionu zakonzervovala.
  • Obchodování s akciemi developerské společnosti ORCO ovlivnila zpráva o zamítnutí i upraveného restrukturalizačního plánu navrženého vedením společnosti majitelům jejích dluhopisů a akcie společnosti se v září propadly o 12,83 %. Věřitelé společnosti ORCO tak nepřistoupili na výměnu dosavadních dluhopisů za nové s nižší hodnotou a akcie společnosti. Společnost požádala o prodloužení soudní ochrany před věřiteli o dalších 6 měsíců a pokusí se vydat nové akcie, aby získala potřebný kapitál na dokončení rozjednaných projektů. 
  • Defenzivní společnost Telefónica O2 ztratila v září nejvíce z celého indexu PX (-13,39 %), neboť se ode dne 7.9.2009 obchodovala bez nároku na dividendu. Negativně se v závěru měsíce projevilo na kurzu akcie této společnosti investiční doporučení od Goldman Sachs na stupni prodat.

Obrázek: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za září 2009

px_zari_alt.jpg

 

  • Bez nároku na dividendu se v září obchodovala i společnost Pegas Nonwovens, které se podařilo za zmíněné období skončit v kladném teritoriu ve výši 2,66 %. Finanční ředitel společnosti hodlá odstoupit ze svého postu i z představenstva společnosti.
  • Společnost Central European Media Enterprises (CME) posílila za výše zmíněné období téměř o 20 % a stala se tak nejziskovější investicí. Společnost CME dostala dvě investiční doporučení na stupni neutral, a to od Goldman Sachs, který zvýšil cílovou cenu na 33 USD (cca 591 Kč) z předchozích 24,5 USD, a od Nomury, která zvýšila cílovou cenu na 35 USD (cca 626 Kč) z 19 USD. Podle neoficiálních informací by CME měla koupit 55% podíl v nejsledovanější bulharské televizní stanici bTV od News Corp.
  • Společnost Unipetrol musela přerušit kvůli závadě etylénové jednotky veškerou petrochemickou výrobu včetně produkce etylenu a polyetylenu. Na trhu se objevily spekulace o možném prodeji zahraničních rafinérií PKN Orlen, včetně České rafinérské ve vlastnictví společnosti Unipetrol, o niž se již dva roky uchází ruská petrochemická dvojka Lukoil. Unipetrol zhodnotil za sledované období o 7,22 %. 
  • Podle generálního ředitele Erste Bank Treichla dosáhly nesplácené úvěry na trzích střední a východní Evropy svého vrcholu. Bank of America zvýšila cílovou cenu pro rakouskou banku na 23,3 EUR z původních 13,7 EUR s doporučením „underperformed“. Společnost Erste Bank zhodnotila za září o 2,84 %. Také Komerční banka dostala investiční doporučení od Bank of America na stupni neutral a zároveň získala vyšší cílovou cenu pro akcie na 3800 Kč z původních 3368 Kč. Kurz akcií Komerční banky zhodnotil za září o 1,47 %.
  • Společnost NWR zahájila nabídku na odkup dluhopisů s kupónem ve výši 7,375 % za hotovost z důvodů zefektivnění struktury dluhu a dostatku likvidních prostředků. Akcie společnosti NWR skončily obchodování na Burze cenných papírů Praha za září v kladném teritoriu ve výši 5,04 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE