Stříbro – ve stínu zlata

14.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Nahrazení stříbra jiným kovem v průmyslu je díky jeho unikátním vlastnostem nepravděpodobné. Dramatický vývoj ceny směrem vzhůru se nepředpokládá, stabilní růst však ano.

Stříbro je společně s ostatními drahými kovy jako zlato či platina považováno za uchovatele hodnoty. Při jejich výčtu je ale často opomíjeno. Někteří dokonce považují stříbro za spíše průmyslový kov a dávají ho na úroveň hliníku nebo mědi. Největší díl se totiž využívá v průmyslu. Není stříbro dost vzácné?


Význam stříbra


Stříbro je známo minimálně 6 tisíc let a používalo na výrobu nástrojů a jako základní prostředek směny. Díky své snadné opracovatelnosti se ze stříbra dodnes vyrábějí šperky. V některých obdobích bylo stříbro dokonce hodnotnější než zlato. Stříbrné horečky v Severní Americe v 19. století byly silou, která táhla přistěhovalce z východního pobřeží na západ. Historicky se tedy významu stříbra nedá nic upřít.

V současné době se v 60 zemích světa těží přibližně 20 000 tun stříbra ročně. Základní jednotkou je stejně jako u zlata 1 trojská unce (oz. = 31,1 gramů). Největším producentem na světě je Peru s třetinovým podílem na těžbě, následováno Mexikem, Austrálií a Spojenými státy. 

Graf: Využítí stříbra ve světě

stribro.jpg

Vždy se investic do stříbra používalo jako ochrana před inflací v dobách nejistoty na finančních trzích. Jeho význam uchovatele hodnoty však pokulhává za zlatem kvůli nižší odolnosti před poklesem během hospodářských krizí. Je to dáno vysokou mírou jeho průmyslového využití, které v nejistých dobách zákonitě klesá a to ovlivňuje i jeho cenu.


Vývoj ceny není lineární


V roce 1980 se dostalo na svoji nejvyšší cenu 35 dolarů za unci, což je dosavadní historické maximum. Tento vzestup způsobila inflace a z toho vyplývající snaha lidí směnit „zelené papírky“ za trvalou hodnotu kovu. Tato bublina však brzy splaskla a následujících 20 let se cena stříbra držela kolem 5 dolarů. V posledních několika letech došlo k dramatickému zvýšení jeho ceny. Toto však platí pro naprostou většinu komodit a proto dnešní ceny stříbra nejsou žádným překvapením.

Graf: Historické ceny stříbra 1960 - současnost

stribro_2_1.jpg

zdroj: Bloomberg

Po propadu v druhé polovině roku 2008 se cena stříbra stabilizovala a ze svých minim okolo hodnot 8,5 USD/oz. roste s menšími výkyvy prakticky dodnes. Od začátku roku už stříbro posílilo o 50 % a zatím nenarazilo na rezistenci, která by měla jeho růst zastavit. Aktuální ceny prosincového kontraktu testují hranici 17,50 USD/oz.


Kde a jak lze investovat do stříbra


Stříbro se primárně obchoduje na mimoburzovních trzích (OTC). Obchodování probíhá také na new yorské komoditní burze Comex a tokijské komoditní burze TOCON. Mezi největší světové producenty stříbra patří BHP Billiton, jehož akcie jsou kótovány na burzách v Johanesburgu, New Yorku, Sydney a Londýně. Největší evropský producent je KGHM Polska, s nimiž se obchoduje na varšavské burze.
Protože cena stříbra jsou v posledních několika letech značně nestabilní, těžební společnosti a firmy zpracovávající stříbro se pravidelně zajišťují proti pohybu cen pomocí futures kontraktů a opcí. Dokonce i drobní obchodníci mohou těžit z krásných trendů, které stříbro v posledních letech nabízí. Ve formě futures kontraktů na burzách nebo kontraktů na vyrovnání rozdílů (CDF) na mimoburzovních trzích lze obchodovat stříbro on-line. Další možností investice do stříbra je využít nabídky ETF fondů, které mají stoprocentní vazbu na vývoj jeho ceny. Ty lze obchodovat stejně jako akcie a oproti klasickému podílovému fondu investoři neplatí žádné managerské poplatky.

Tuto komoditu lze také fyzicky nakoupit ve formě investičních mincí nebo cihliček, které se obchodují ve velikosti od 10 gramů až po jedno kilo. Nevýhodou tohoto typu investic je platba DPH, čemuž se u ostatních forem investic do stříbra vyhneme.


Výhled do budoucna


Světová spotřeba stříbra se celosvětově dlouhodobě zvyšuje a není důvod si myslet, že by se tento trend měl v blízké budoucnosti zvrátit. Cenu stříbra nejvíce ovlivní rychlost globálního ekonomického oživení. V dlouhodobém horizontu bude záležet na nových formách jeho průmyslového využití. Technologie mohou jeho cenu zvýšit i snížit. Vždyť například použití stříbra ve fotografickém průmyslu je dnes už marginální záležitostí. Naopak jeho použití v elektrotechnickém sektoru v posledních deseti letech dokázalo postupný propad využití stříbra ve fotografiích nejen vyplnit, ale daleko převýšit. Nahrazení stříbra jiným kovem v průmyslu je díky jeho unikátním vlastnostem nepravděpodobné. Dramatický vývoj ceny směrem vzhůru se nepředpokládá, stabilní růst však ano.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE