Jak si stojí koruna, euro a dolar (Ruesch)

20.09.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Během včerejšího obchodování koruna posílila jak vůči euru tak vůči americkému dolaru. Koruna tak profitovala ze sklidněné domácí politicé scény a z absence centrální banky na trhu.

Během včerejšího obchodování koruna posílila jak vůči euru tak vůči americkému dolaru. Ve vztahu k euru koruna sice po otevření trhu z úrovně 30,26 CZK/EUR nejprve oslabila až k 30,35 CZK/EUR, poté však zamířila zpět, dosáhla až k 30,05 CZK/EUR a uzavírala na úrovni 30,10 CZK/EUR.  Koruna tak profitovala ze sklidněné domácí politicé scény a z absence centrální banky na trhu. Včerejší jednání bankovní rady České národní banky skončilo bez přijetí měnového rozhodnutí, na programu nebyly otázky měnové politiky. Banka naposledy uvolnila měnovou politiku v červenci, kdy snížila klíčovou dvoutýdenní repo sazbu o 75 bazických bodů na historické minimum 3,0%. Dnes nebudou zveřejněny žádné zásadní ukazatele z domácí ekonomiky, je možné, že se koruna pokusí otestovat hranici 30,00 CZK/EUR.

Včera byl zveřejněn ukazatel průmyslové výroby eurozóny v červenci, který meziměsíčně klesl o 0,9 % po červnovém zvýšení o 1,0 %. Meziročně průmyslová výroba zemí měnové unie snížila o 0,5 procenta.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna využila negativního sentimentu na dolar a posílila. Z otevírací úrovně těsně pod úrovní 31,00 CZK/USD postupně posílila až k hladině 30,60 CZK/USD. Oslabení amerického dolaru je spojeno na jedné straně s poklesem na americkém akciovém trhu, na druhé straně negativně ovlivňuje pozici dolaru politický vývoj a možný útok na Irák. Také včerejší ukazatel mezitýdenního nárůstu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a ukazatel počtu nově vydaných stavebních povolení a počtu nově zahájených staveb, byl pro dolar negativní. Na druhé straně pozitivně překvapil index Fedu ve Philadelphii, který vzrostl z -3,1% na +2,3%.

Pro dnešní vývoj směnných kurzů bude důležité sledovat vývoj na akciových trzích a vývoj politické situace, jak ve vztahu USA - Irák, tak Izrael-Palestina.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE