Fondy měly tentokrát lepší týden

27.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Prodej v součtu 425 milionů korun sice ještě stále neznamená nějaký zvrat, ale přesto šlo o druhý nejlepší letošní týden.

Zdá se tedy, že se pomalu pomaličku objevuje alespoň naděje na návrat „normální“ situace. Asi se nikdo nebude divit, že zásluhu na tom mají opět ty nejkonzervativnější: fondy peněžního trhu a zajištěné, které se téměř rovným dílem postaraly o více než 300 milionů korun.

K nim asi není co dodat, snad jen to, že pěkný a stále rostoucí popularitu (tentokrát za 127 milionů korun) zaznamenává ČSOB Top start 1 s kratším investičním obdobím (jen 2 roky a 10 měsíců), 100% zajištěním a šancí výnosu na evropské akciové padesátce DJ Eurostoxx 50.


Dařilo se i dluhopisům


Docela se také dařilo dluhopisovým fondům, kterých se prodalo za 60 milionů korun. Více než 52 milionů ovšem neodolalo 51% ročnímu výnosu ČPI Korporátních dluhopisů. Tento fond byl skutečně doslova veleúspěšný, ale čo bolo, bolo… Třeba za poslední tři měsíce je již jeho výnos srovnatelný s těmi „standardními“, na měsíční výkonnosti už na ně dokonce ztrácí.


Co bude s dluhopisy?


To bude zřejmě záležet na dalším vývoji ekonomiky a jak říká Roman Stuchlík z časopisu Fond Shop: „Něco je špatně. Akcie a dluhopisy předvídají opačný vývoj.“ Tedy, nastartuje-li skutečně ekonomický růst, bude pro dluhopisy hůř a hůř (a naopak dobře pro akcie). Nastane-li ovšem stagnace, pak by to mohly dluhopisy „vyhrát“. Hrozí však jak nebezpečí obrovských státních dluhů, které bude nutno splácet, tak s tím související hrozba inflace.

Jak vtipně napsal Pavel Kohout: „Inflace je způsob, jak vlády zpravidla rozpouštějí své dluhy. Lze dnes věřit centrálním bankám, že již nikdy nic podobného nepřipustí? Řekněte to nahlas do zrcadla a zkuste se přitom nesmát“.


Neodolatelná čísla akciových fondů


Tak jako smíšené fondy nikdo nechce zřejmě ani vidět, ty akciové už pomalu zkoušejí trpělivost stále většího počtu investorů. Nebo to není trpělivost, ale naopak jiné touhy? Pomalu se blížíme výročí loňských nejhorších úrovní akciových indexů, což dává přímo neodolatelná čísla: náš nejstarší akciový ISČS Sporotrend tak již v pátek předvedl (přes týdenní 2% pokles) roční výnos 150,7 %. Pěkných je i půlročních 90 % a čtvrtletních 40 %, přímo závratných 161 % od začátku letošního roku. Možná nejvíc může šokovat 9,75 % p.a. za posledních pět let. A od svého vzniku 31. března 1998, tedy za 10,5 roku je jeho průměrný výnos 5,22 %. Tak co, stále budou klienti chtít jen jistotu?


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 163
dluhopisové 61
smíšené -4
akciové 54
zajištěné 151
Celkem 425

Zámořské akcie sice hned minulé pondělí posunuly své letošní maximum, ale DJIA zatím jen tancuje kolem psychologické laťky 10 000 bodů – tam už byl ale již před desíti lety. Naposledy tam byl 6. října 2008 – tehdy ovšem prudce padal (až na 7552 dne 20. listopadu). Nyní má za sebou od jarního minima vzestup o 50 %. Širší index S&P 60 % a technologický NASDAQ dokonce od března přidal 70 % (náš PX až 87 %). Podobná čísla lze pozorovat na celosvětové úrovni. A pozor, tento týden u nás již platí „zimní“ čas, ale v USA bude až za týden, takže obchodování tam bude začínat a končit o jednu hodinu dříve (14.30 - 21.00 SEČ).


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE