Komodity rostou. Proč?

28.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Globální ekonomická situace se zlepšuje a očekávání vyšší poptávky po komoditách vyhání jejich ceny nahoru. Vysoké ceny však už začínají odrazovat určité skupiny investorů.

Ceny komodit reagují na pozitivní zprávy ze světových ekonomik a strmě rostou. Investoři s každým dalším dobrým údajem nabývají dojmu, že krize skončila a nakupují komodity ve velkém. Velkou roli hraje očekávání rostoucí poptávky. Od počátku října přidaly komoditní indexy kolem 10 % a výhled na jejich další růst je pozitivní. Pro zotavující se ekonomiky to ovšem moc optimisticky nezní. Situaci na komoditních trzích ovlivňují centrální banky, které společně s vládami pumpují obrovské množství peněz na trhy skrze nákupy finančních aktiv. Nízké úrokové sazby centrálních bank a podpůrné balíčky vlád výrazně podporují současný býčí trend na komoditním trhu.


Růst asijských ekonomik a lepší čísla z Evropy a USA


V určitých částech světa již začínají ekonomiky růst. Některé země naopak krizi téměř nepocítily, alespoň co se týká růstu HDP. Růst Číny, Indie, Singapuru a některých dalších asijských zemí vytváří tlak na ceny komodit. Zvláště miliardová Čína má obrovský vliv. Její spotřeba dokázala částečně nahradit pokles poptávky po komoditách v západních zemích, a proto pokles cen komodit v minulých měsících nebyl tak strmý, jak mnoho lidí očekávalo. Poslední výsledky evropských ekonomik (kromě Velké Británie) a USA vlévají investorům sílu do žil a začíná převládat názor, že krize je u konce. Na tento fakt reagují nejvíce průmyslové kovy a energie. Měď již od začátku roku dokázala posílit o více než 110 % a společně s olovem patří do skupiny nejrychleji rostoucích komodit. Z energií se nejvíce daří ropě. V minulém týdnu vystoupala nad hranici 80 dolarů za barel a stala se nejdražší za poslední rok.


Oslabování dolaru a zajištění proti inflaci


Slabá americká měna a vyšší inflační očekávání způsobují, že komodity rostou. Tuto skutečnost nejlépe vyjadřuje CRB/Reuters komoditní index. Z grafu je patrné, že pokud dolar oslabuje, komodity posilují a naopak.

Graf: Vývoj komoditního indexu CRB/Reuters (fialový) a měnového páru EUR/USD (tyrkysový)

xtb_44t.jpg

Zdroj: Bloomberg
 
Oslabování dolaru souvisí s potřebou investorů zajistit se proti jeho očekávanému poklesu a právě komodity jsou vzhledem ke svým inverzním pohybům k dolaru velmi dobrým jištěním. K zajištění slouží nejčastěji drahé kovy. Nejoblíbenější je zlato, které v posledních několika týdnech vystoupalo na historicky nejvyšší hodnotu 1071 dolarů za trojskou unci a stále se drží blízko svých maxim. Alternativní investicí se mohou stát platina či paládium. Ty už od začátku roku přidaly 50 % a nabídly tak nejvyšší zhodnocení ze skupiny drahých kovů.


Další vlivy


Existují také skupiny komodit, na jejichž cenu má velký vliv počasí. Nejvýraznější vliv je vidět u energií, obilovin a také ve skupině tzv. měkkých komodit typu kakao, kafe či cukr. V současné době se studené počasí v severovýchodní části USA odráží v ceně topného oleje, který za poslední měsíc vystoupal o 13 %. Sklizeň pšenice a kukuřice ovlivňuje špatné počasí, které ji zpožďuje a snižuje celkové výnosy. Tyto faktory zvýšily cenu pšenice od začátku října o 12 % a kukuřice o 10 %. K růstu cen obilovin však dozajista přispěly také drahé energie. Ve Spojených státech jsou totiž obilniny hlavním zdrojem pro výrobu biopaliv a růst cen energií tedy tlačí i na ceny obilovin.

Cukr je další z komodit, na které má počasí velký vliv. Za poslední rok dokázal posílit o více než 90 %. V současnosti se nachází na svém třicetiletém maximu a předpovědi na jeho další růst se množí. Cukrová krize nabývá ještě větších rozměrů, než v sedmdesátých a na začátku osmdesátých let.  V minulých letech se cukrová třtina začala také masově používat na výrobu biopaliv a to současnou situaci nadále vyostřuje. Produkce se totiž nezvýšila úměrně novému využití.


Co nás tedy čeká?


V současné situaci se jeví růst komodit jako pravděpodobný. Do ekonomik stále proudí nová likvidita, která podporuje trhy v jejich růstu. Globální ekonomická situace se zlepšuje a očekávání vyšší poptávky po komoditách vyhání jejich ceny nahoru. Vysoké ceny však už začínají odrazovat určité skupiny investorů. Jen další globální ekonomický vývoj ukáže, zda byl poslední růst cen komodit oprávněný a zda budou komodity i nadále dobrou investicí.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB


Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE