SOJOVÝ ŠROT LONG: Nákup soj. šrotu

04.11.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Sojový šrot zažívá v posledních dvou letech jízdu jako na horské dráze. Cena se v průběhu minulého roku vyšplhala na nejvyšší úroveň od roku 1985. Potom se dostavila celosvětová krize a likvidace rizikových pozic napříč komoditními trhy. Cena prudce propadla.

Technická analýza v kombinaci s fundamentální naznačuje, že by sojový šrot mohl v následujících měsících zažít růst. Poměr zásob ku spotřebě je na nízkých úrovních, poptávka po mase ve světě roste, sektor obilnin a olejnin pravděpodobně tvoří dno a nepříznivé počasí by mohlo vést k nižší produkci sóji. V horizontu 3-6 měsíců bychom se mohli dočkat růstu.

Důvody pro nákup sojového šrotu

  1. Nízké zásoby ve světě
  2. Zvyšující se celosvětová poptávka po mase
  3. Situace v Číně
  4. Síla sojového komplexu
  5. Technická analýza

Možná rizika

  1. Obnovení krize – V současnosti se zdá, že nejhorší z krize má celosvětová ekonomika již za sebou. Stále ovšem existuje nezanedbatelná pravděpodobnost, že budeme svědky recese typu W. Pokud by se tak stalo, potom je pravděpodobné, že se investoři začnou opět zbavovat rizikových aktiv, což by bezesporu ovlivnilo i sojový šrot.
  2. Klesající poptávka po mase – Pokud by se situace ve světové ekonomice zhoršovala a nezaměstnanost ve světě by i nadále rostla, potom by mohla být negativně ovlivněna i poptávka po mase. Nižší spotřeba masa by vedla k poklesu spotřeby sojového šrotu.
  3. Nečekaně vysoká produkce sóji – Vyšší než očekávaná produkce sóji by mohla dostat pod tlak celý sojový komplex.
  4. Prudký růst poptávky po sojovém oleji – Prudký růst poptávky po sojovém oleji by vedl k jeho větší produkci, což by zvýšilo i nabídku sojového šrotu na trhu.
  5. Posilování dolaru – Posílení americké měny je nepříznivou zprávou pro komodity jako celek. Sojový šrot by nebyl výjimkou.

Specifikace kontraktu

  • Futures kontrakt na sojový šrot na burze CME Group
  • Měsíc dodání prosinec 2009 (příp. další měsíce při dlouhodobé investici)
  • Objem kontraktu 100 tun
  • Kurz v USD za tunu
  • 1 bod = 100 USD (pohyb o 1 dolar znamená zisk/ztrátu 100 USD na kontrakt)
  • Margin 4000 USD/kontrakt

Kompletní analýza ke je stažení níže...

Autor článku

Petr Čermák

Články ze sekce: INVESTICE