US futures: na západní frontě klid po vítězné bitvě

10.11.2009 | , Capital Partners
INVESTICE


Pondělní úvodní seance nového týdne přinesla opět velmi slušné zisky. Hlavní akciové indexy USA rostly kolem 2 %. Investoři opět...

...kvitovali ponechání nízkých úrokových sazeb FED, respektive stav a výhled levných peněz, a vstupovali do pozic. Na fundamentální opodstatněnost nákupů akcií společností jako takových se v tuto chvíli zřejmě příliš nehledí a upřednostňuje se pragmatické hledisko využívání současné příznivé situace nízkých sazeb. Jednoho by napadlo, že současný vývoj je třeba sledovat s určitou rozvážností a nepropadat nákupní horečce jen proto, že trhy takto impozantně rostou. Nejeden přesvědčivý názor říká, že by investoři měli vždy hledět na to, co vlastně kupují, a za jakou cenu. Alespoň tedy pokud nemají velice krátkodobý investiční horizont. V tuto chvíli futures na hlavní akciové indexy jakoby bilancují a indikují tak prozatím spíše oddech.

Bezpečnostní společnost s rozmanitou škálou produktů a služeb, Tyco International (TYC), reportovala zisk za 3Q ve výši 205 mil. USD, tj. 43 c./akcii, a to při příjmech 4,42 mld. USD. Analytici očekávali zisk 52 c./akcii.


Zajímavá je situace kolem stále nejisté fúze softwarových hráčů Sun Microsystems (JAVA) a Oracle (ORCL). Obě firmy vyjadřují vysokou nespokojenost s liknavostí Evropské Komise, která projevuje výhrady k této plánované fúzi z hlediska ochrany hospodářské soutěže. Společnosti argumentují tím, že takovýchto sloučení proběhlo již dost, aby byl vytvořen dostatečně přesvědčivý precedent, navíc obě společnosti mají natolik diverzifikovaný systém produktů, že zákazník bude mít nadále na výběr. Sun Microsystems prý každý měsíc díky odkládání rozhodnutí EK přichází o 100 mil. USD v důsledku využívání této nejistoty ze strany konkurence, která přetahuje jejich zákazníky za pomocí různých slev.


Dále dnes přináší výsledková sezóna reporty mj. například těchto společností: Clearwire, Fossil, JA Solar Hldgs, Pan American Silver, Qiagen, Randgold Res.,


Konkrétní stavy futures vypadají takto: DJIA Index -9 bodů, Nasdaq 100 Index -1,10 bodů a S&P 500 Index -2,70 bodů.


Nejbližší kontrakt ropy se obchoduje za 79,30 USD za barel (Crude Oil - NYMEX), zlato stojí 1100,60 USD za trojskou unci (Gold - COMEX). Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,4995.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE