Makro: Srovnatelné tržby amerických maloobchodů v listopadu nečekaně klesly

04.12.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americké obchodní domy vykázaly v listopadu slabé výsledky. Předvánoční sezóna znamenala pro maloobchodníky poněkud slabší začátek, protože o oděvy a...

...další sezónní položky nebyl kvůli teplejšímu počasí zájem ačkoli ke konci měsíce byly vidět relativně silné prodeje v období po svátku Dne díkůvzdání, uvedla zpráva ICSC. Listopad a prosinec přitom tvoří až třetinu všech ročních tržeb maloobchodů.

Předběžný odhad ICSC v listopadu uvedl, že srovnatelné tržby největších 32 maloobchodníků USA nesplnilo odhady Wall Street a po dvou měsících nepřetržitého růstu meziročně klesly o 0,3%. Říjnový prodej byl přitom nejlepší výsledek od loňského července. Průzkum je založen z výsledku tržeb obchodů otevřených nejméně jeden rok a je klíčový indikátor maloobchodu.

Spotřebitelská důvěra je v USA stále velmi slabá, počet Američanů bez práce roste a zadluženost domácností velmi vysoká. Zákazníci se proto stále zaměřují na diskontní prodej. Pro prosinec odhaduje ICSC Research meziroční nárůst srovnatelných tržeb o 2% až 3%.

Největší světový maloobchodník Wal-Mart Stores od května nezveřejňuje měsíční výsledky, vydává pouze čtvrtletní zprávu. Saks mimo jiné zaznamenal rekordní 26% meziroční propad tržeb, Macy reportoval 6,1% pokles, J.C.Penny -5,9%, Costco zveřejnil růst tržeb o 6%, American Eagle pokles o 2%, Hot Topic klesl prodej o 11,7%, Abercrombie o 17%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE