V případě investic do fondů dávají Češi přednost jistotě

05.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Stále existuje silná skupina těch, kteří praktikují tzv. finanční sebepoškozování. Ačkoliv Češi deklarují, že jsou ochotni rozkládat své peníze na krátké a dlouhé, mají většinu svých peněz uloženou pouze krátkodobě.

Přestože Češi prohlašují, že při zhodnocování svých úspor preferují vyšší výnos před likviditou a rozumí významu rozdělení úspor na krátkodobé a dlouhodobé, ve skutečnosti je pro většinu z nich stále nejdůležitější maximální ochrana investovaných peněz a likvidita. Ukázal to v porovnání se skutečným chováním klientů průzkum, který pro ČSOB zpracovala agentura Stem/Mark.

Výše zmíněný průzkum ukázal, že v České republice investuje 6 procent lidí, ale dalších 16 procent by rádo investovalo. To je oproti předchozím letům značný posun vpřed. Navzdory všeobecně rozšířenému negativnímu přístupu k investicím do akciových trhů se tak ukazuje, že finanční gramotnost Čechů není na tak nízké úrovni, jak se říká.


Na běžných účtech leží až 670 miliard korun


Přesto samozřejmě existuje silná skupina těch, kteří praktikují tzv. finanční sebepoškozování. Ačkoliv Češi deklarují, že jsou ochotni rozkládat své peníze na krátké a dlouhé, mají většinu svých peněz uloženou pouze krátkodobě. Jen na běžných účtech leží až 670 miliard korun, které se téměř nezhodnocují. Lidé také hodně spoléhají na spořicí účty, které sice poskytují dostatečnou likviditu, ale mají relativně nízké a navíc pohyblivé úrokové sazby, jež málokdy překonávají inflaci.

Stejně tak je to s fondy. Češi mají ve zvyku vnímat je pouze jako depozitní produkty a málokdo má více než jeden. Přitom s fondy je to stejné jako se spořicími nástroji.  Pokud si střadatel vytvoří širší portfolio těchto nástrojů, zvýší se tak pravděpodobnost vyššího průměrného výnosu.


Češi neradi riskují


Tento postup je možné uplatňovat také u zajištěných fondů, které se u nás dočkaly v posledních letech velké oblibě, a jejich podíl na celkových investicích do podílových fondů za posledních pět let stoupnul z pěti na třicet procent. Češi neradi riskují, rádi vědí, na čem jsou a s čím mohou počítat. Většinou proto dají přednost třeba i nižšímu výnosu, pokud za něj dostanou jistotu maximální ochrany vkladu.

Češi stále hodně věří například státním dluhopisům. Např. ČSOB tento rok otevřela dva zajištěné fondy, které obsahovaly dluhopisy různých evropských zemí (včetně ČR) a vždy o ně byl vysoký zájem. 


Pozitivní nálada na trzích


Dobrou zprávou pro všechny zájemce o investování je, že na světových trzích investic panuje pozitivní nálada. Americké a evropské trhy za posledního půl roku vydělaly to, co jim v předešlém období průměrně trvalo 6 let! Od minim z letošního března vzrostly o více než polovinu. V řadě rozvojových zemí dokonce dosáhly dvojnásobku. Nejen díky těmto zprávám stojí za to zamyslet se, zda nenastal správný čas pro investování.

Nyní bude zajímavé sledovat, jak se bude nálada a klima investičního prostředí v České republice dále vyvíjet. Otázkou stále zůstává, kolik Čechů své plány investovat uskuteční a kolik z nich zůstane jen u plánů. Jedno je jisté. V důsledku globální finanční krize se nyní nacházíme v situaci, která představuje jedinečnou šanci investovat tak, aby byl zajištěn velmi dobrý výnos.

Autor je generální ředitel Investiční společnosti ČSOB

Autor článku

Jan Bárta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE