Hrubá mzda ve třetím kvartálu rostla

12.12.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Údaje ČSÚ o mzdách za 3. čtvrtletí hovoří o nárůstu, který ale je spíše důsledkem propouštění. Souhrn dalších statistik z české ekonomiky za poslední měsíc vám přinášíme v pravidelném článku.

Téma týdne: Listopad v ekonomice a na finančních trzích

Každý měsíc vám přinášíme souhrn dění ze světa ekonomiky a na kapitálových trhů v podobě pravidelných měsíčních komentářů. Přečtěte si tentokrát jak se vyvíjela tuzemská ekonomika v listopadu.


Spotřebitelské ceny a inflace


V listopadu celková hladina spotřebitelských cen vzrostla oproti předcházejícímu měsíci o 0,2 %. Jedná se o první meziměsíční růst spotřebitelských cen od letošního března. Za tímto růstem stojí zvýšení cen zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje a doprava. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 0,5 % (po jejich poklesu o 0,2 % v říjnu).

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,8 %, ceny služeb byly vyšší o 2,7 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 100,5 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v listopadu 1,3 %, což je o 0,3 procentního bodu méně než v říjnu 2009.

Mínění analytiků naznačuje, že růst cen v příštím roce zůstane i nadále pozvolný a celoročně by se inflace měla pohybovat kolem jednoho procenta. Výraznější růst cen totiž ani v příštím roce neumožní slabší poptávka.

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad



Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí rostla


Úvod prosince přinesl také čerstvé informace ohledně průměrné mzdy ve třetím čtvrtletí. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v celém národním hospodářství činila 23 350 Kč a vzrostla ve 3. čtvrtletí 2009 proti předchozímu čtvrtletí po očištění od sezónních vlivů o 1,5 %, uvádí Český statistický úřad.

Průměrná mzda tak je o 1 068 Kč (4,8 %) vyšší než ve stejném období roku 2008. Poněvadž se spotřebitelské ceny za 3. čtvrtletí 2009 v porovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily pouze o 0,1 %, reálná mzda tedy vzrostla o 4,7 %.

Je to nejvyšší růst reálné mzdy za posledních osm čtvrtletí. Tento relativně vysoký růst byl však ovlivněn strukturálními vlivy, zejména propouštěním zaměstnanců s nižšími mzdami a poklesem nemocnosti. Objem mezd poklesl o 2,4 %, počet zaměstnanců o 6,9 %.

Využijte aktualizovaný kalkulátor průměrné mzdy!


HDP ve třetím čtvrtletí


Čerstvá je také informace k vývoji tuzemské ekonomiky. Její výkon ve třetím čtvrtletí klesl v meziročním srovnání o 4,1 procenta. Český statistický úřad tak touto informací potvrdil svůj předběžný odhad z poloviny listopadu. Nicméně ve srovnání s druhým čtvrtletím se pokles zastavil a HDP v letošním třetím čtvrtletí vzrostl o 0,8 procenta. Výkonnost ekonomiky, měřená objemem vytvořeného HDP, tak nyní odpovídá úrovni z prvního čtvrtletí roku 2007.


Nezaměstnanost opět roste


Začátkem prosince zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí údaje o nezaměstnanosti. Ty jsou v souladu s očekáváním analytiků. Míra nezaměstnanosti v České republice se po říjnovém poklesu vrátila v listopadu na zářijovou úroveň 8,6 procenta. V říjnu byla o 0,1 procentního bodu níže, v listopadu před rokem byl podíl lidí bez práce 5,3 procenta. Úřady práce ke konci listopadu evidovaly 508 909 nezaměstnaných, tedy o 10 149 více než na konci října. Oproti loňskému listopadu jejich počet vzrostl o 188 610.

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí



Ceny pohonných hmot


Pohonné hmoty v ČR se v měsíci listopadu kromě výkyvů v prvních dvou dnech držely poměrně stabilních cenových hladin. Vývoj je znázorněn v grafu níže. Cena naturalu se tak pohybovala víceméně kolem hranice 28,40 Kč/l, u nafty byla tato hranice v průměru 26,70 Kč/l.

Ceny pohonných hmot

Zdroj: CCS

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU