Makro: Spotřebitelská důvěra Japonska se v listopadu nečekaně zhoršila

14.12.2009 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Náladu japonských spotřebitelů v listopadu nečekaně ovlivnila zhoršená situace na pracovním trhu a s tím spojený výhled příjmů a ochota utrácet....

...Neochota utrácet může prodlužovat křehké zotavení Japonska a stáhnout Japonsko do období deflace. Ukazatel spotřebitelské důvěry Japonska zaznamenal první pokles od letošního června, důvěra je stále nejvýš od loňského listopadu.

Průzkum úřadu vlády zkoumá čtyři kategorie: živobytí, zdroj příjmů, zaměstnanost a ochota nakupovat zboží dlouhodobé spotřeby. Měsíční ukazatel odráží vzorek asi 6720 z celkového počtu 47,8 milionů japonských domácností. Hranice 50 bodů odděluje růst od poklesu ukazatele. Spotřebitelská důvěra Japonska nepřímo signalizuje budoucí trend spotřebitelských výdajů, jenž se na růstu druhé největší světové ekonomiky podílí asi z jedné poloviny.

Kompozitní index spotřebitelské důvěry Japonska CCI v listopadu klesl 1 bod na 39,5 bodů, což byla stále nejvyšší hladina od listopadu 2008 (39,8 bodů). V říjnu stagnoval na hladině 40,5 bodu. Průměrné analytické odhady očekávaly snížení o 0,5 na 40,0 bodů.

Ukazatel zaměstnanosti zaznamenal po sedmi měsících růstu druhý pokles o 1,1 bodu na 35,0 bodů, tato hladina je nejvyšší od dubna loňského roku. Na historické minimum 14,9 bodu klesl v lednu. Ukazatel růstu mezd rovněž podruhé klesl, ubral 1 bod na 37,7 bodů ale je nejsilnější od dubnu 2008. Indikátor ochoty utrácet je stále nezlomný. Přestože ztratil 1,5 bodu na 44,8 bodů, je nejvýš od srpna 2007 a příznivě reaguje na stimuly japonské vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE