Nemastný neslaný rok fondů

05.01.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Na celkový vývoj fondbyznysu u nás by se krásně hodila obecná charakteristika Financial Times: Finanční krize skončila, ale udržitelné oživení ještě nezačalo.

Prosincová statistika sice není úplná, protože poslední týdny byly víc než neúplné, ale kdo by čekal nějaký převrat, byl by prašeredně zklamán. Navíc ani odliv téměř miliardy korun není reálným obrázkem situace – toto hrozivé číslo totiž způsobily prakticky výhradně ukončované zajištěné fondy, které svým podílníkům vyplatily přes 1,8 miliardy korun.


Kam směřovaly peníze?


Kam ty peníze zamířily, sice není jisté, ale část z nich asi zamířila mezi téměř 900 milionů korun, které si připsaly fondy peněžního trhu. Možná pár milionů i do dluhopisových fondů, které získaly přes 100 milionů korun. To sice není mnoho, ale přesto šlo o nejúspěšnější měsíční výsledek za celé poslední tři roky.

Asi se tím částečně potvrzuje určitá možnost substituce mezi dluhopisovými a zajištěnými fondy (v principu jde také o dluhopisové fondy, jen je na jejich kuponové výnosy navázána opce na některé podkladové aktivum).


Nejvíc vydělaly akciové fondy


Závěr roku nabízí však jistě také „inventuru výnosů“ jednotlivých typů fondů. Asi nepřekvapí, že nejvíc vydělaly akciové fondy. Ty ovšem v předchozím roce nejvíc tratily, takže jen malá část z nich dokázala na pětiletém horizontu předvést kladné číslo.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -7,678
dluhopisové -0,696
smíšené -3,104
akciové 1,988
zajištěné -3,965
Celkem -13,455

Vítězem je nepochybně ISČS Sporotrend, který víc než 150% růstem dosáhl na pětiletý průměr přes 7 % ročně. Jeho bratr ISČS Global Stock FF ovšem přes 30% letošek stále za tři roky ztrácí průměrně ročně přes 10 %.

Uklidnil se vývoj fondů peněžního trhu na úrovni 2,5 až 3,5 % a standardních dluhopisových fondů mezi 3,5 až 7 %. Skok fondů korporátních dluhopisů o 40 až 60 % může připomínat spíše šok, ale také jde většinou o vyrovnání předchozího volného pádu.

Na dvouletém horizontu je již 4,5 % p.a. na úrovni vítěze klasiků Pioneer obligačního. U smíšených fondů najdeme roční 2% výnos právě tak jako 40%, je tedy poměrně překvapivé, že jejich popularita je stále pod bodem mrazu. Faktem ovšem je, že na svém „doporučeném“ tříletém horizontu jen menšina z nich dosáhl kladných hodnot.


Fondy přidaly na oblibě


Obliba fondů sice překonala hrůzu prvního čtvrtletí, kdy hodnoty podílových listů všech padaly jak shnilé hrušky, ale jen malé přílivy celé druhé pololetí zatím stále naznačuje jen určitou rekonvalescenci celého odvětví. Ani bankovní vklady na tom však nejsou o nic lépe, takže každý může jen spekulovat, kam lidé své úspory dávají. Celkový roční odliv 13,5 miliardy korun sice poněkud z hlediska hodnoty investic „vylepší“ růst aktiv fondů (tedy jejich výnosy), ale k normálu má situace ještě daleko.

Celkovou bilanci průběžného přílivu a odlivu peněz ve fondech vidíme na grafu. Uvědomíme-li si ale dopad šoku z výkyvu fondů peněžního trhu, které tak ještě za první pololetí opustilo 11,5 miliardy korun, možná ten obraz není tak negativní. Z dluhopisových fondů nakonec odešlo jen 700 milionů a do akciových dokonce 2 miliardy „nových peněz“ přišly.

Tak do nového 2010 s heslem: Kdo neinvestuje, možná neprodělá – ale určitě nevydělá.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE