Komoditní vývoj v prosinci

09.01.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


První polovina prosince se nesla ve znamení oslabování hlavních komodit, jako jsou ropa, zlato, či pšenice. Příčinou byl odliv spekulativního kapitálu před koncem roku a náznaky pomalého utahování monetární politiky ve vyspělých zemích.

Nepříznivě působilo i výrazné posílení amerického dolaru. Ve druhé polovině měsíce se karta obrátila a ceny základních surovin vyrazily vzhůru. Prudké zhodnocení zažily především méně známé komodity jako je paládium, cukr a pomerančový koncentrát. Pro ně byly pozitivní informace o menší produkci, kvůli které by mohl nastat krátkodobý globální nedostatek.


Ekonomický vývoj je už stabilizovaný


Americká nezisková organizace NBER, která vyhlašuje začátky a konce recese ve Spojených státech, uvedla, že zvažuje oznámení oficiálního konce současné recese. Momentálně čeká především na pozitivnější údaje z trhu práce, jelikož počet nezaměstnaných lidí v USA je stále poměrné vysoký a možnost dalšího růstu není vyloučena. Důležité jsou informace z Číny o pomalém omezování obrovských stimulů. Čína by měla v roce 2010 zvýšit některé daně. Postihnutý bude zejména přehřívající se trh nemovitostí. Taktéž zavede přísnější úvěrové stropy. Opatrnější je už i ECB, která v prosinci poskytla poslední neomezený tender na 12měsíční prostředky. Podle vyjádření jejích představitelů se likvidita mezibankovního trhu už dostatečně zvýšila.


Zlato na historickém rekordu


Zlato stanovilo na počátku prosince nový historický rekord 1228 USD/oz. Nečekaně dobré údaje o nezaměstnanosti v USA však spustily prudké výprodeje, které poslaly jeho cenu na 1096 dolarů. Stříbro taktéž propadlo, a to z 18,5 na 16,8 USD/oz. Ve světle prudkého znehodnocování úplně zanikla zpráva o tom, že ruská centrální banka nakoupila do svých rezerv 30 tun zlata a připojila se tak k Indii, Srí Lance a Mauritiu, které již dříve zvýšily držbu tohoto drahého kovu. Platina a paládium byly silnější a jejich cena dokonce zaznamenala růst. Prodeje aut jsou nečekaně vysoké. V Číně opět padl rekord, avšak je nutné upozornit na to, že od nového roku se zvyšuje daň z prodeje vozidel, jeden z hlavních katalyzátorů vzestupu zájmu o nová auta.


Ropa je stabilní


Ropa WTI oslabila v průběhu měsíce až na hranici 69 dolarů. Pak však posílila zpátky na 79 USD. Trh s touto komoditou je poměrně vyrovnaný a bez tlaku na výraznou změnu ceny. Produkce dostatečně pokrývá spotřebu. Volné těžební kapacity jsou vysoké a bez problémů by měly uspokojit zvýšenou poptávku, která se díky ekonomickému zotavení očekává v budoucím roce. Pozitivní byly údaje o růstu dovozu ropy do Japonska, poprvé za posledních 13 měsíců. Japonsko je čtvrtý největší spotřebitel energií na světě.


Obilninám a olejninám se nedařilo


Americké ministerstvo zemědělství opět zvýšilo odhad produkce a koncových zásob pšenice. Důvodem je především vyšší úroda v Austrálii a Jižní Americe. Pro cenu je nepříznivé i snížení vývozu pšenice z USA. Cenu sóji tlačily dolů informace z Číny, že prudký růst nákupů v předchozích měsících není udržitelný. Nejlidnatější země světa by proto mohla mírně omezit import sóji. Pšenice oslabila z 5,9 na 5,4 USD za bušl, kukuřice mírně posílila na 4,1 USD a sója si pohoršila z 10,6 na 10,5 USD/bušl.


Vývoj v potravinách byl zajímavý


Vývoj cen komodit v sektoru potravin byl velmi zajímavý. Kakao nejdřív poskočilo na 3500 USD/tonu, což je nejvyšší cena od roku 1979. Potom ho však postihl prudký výprodej. Důvodem růstu jsou údaje o snížení produkce na Pobřeží slonoviny a velké spekulativní nákupy. Na nejvyšší úroveň od roku 1981 posílil taky cukr. V jeho případě je hlavním důvodem zdražování výpadek indické produkce. V tomto marketingovém roce zatím vyrobila o 10 procent méně oproti stejnému období minulé sezóny. Globální snížení produkce nedokázala pokrýt ani Brazílie, kterou naopak postihly nadměrné deště.


Káva moc nezaujala


Robusta znehodnotila z 1390 na 1330 USD za tunu. Arabica naopak propadla ze 142 na 136 centů za libru. Ministerstvo zemědělství USA snížilo předpověď globální produkce o 1,7% na 125,2 miliónu žoků s váhou 60 kilogramů. Velmi silný byl pomerančový koncentrát, který zdražil ze 119 na 129 centů za libru. Důvodem jsou informace o dalším poklesu produkce na Floridě. Farmářská agentura Allendale uvedla, že kvůli nižší výnosnosti stromů by se mohlo sklidit jenom 5 miliónů tun pomerančů. To je nejnižší výstup za posledních 15 let a o 10 procent méně oproti aktuální předpovědi Ministerstva zemědělství USA.

Tabulka: Změna ceny v listopadu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.12.
ropa WTI 3 79,4 USD/barel
zlato -7 1096 USD/oz
měď 6 3,35 USD za libru
kukuřice 3 4,1 USD za bušl
pšenice -8 5,4 USD za bušl
káva Robusta -4 1332 USD za tonu
vepřové maso -2 65,6 US centu za libru

zdroj: CSI

Investiční poptávka po základních surovinách je stále velmi vysoká. Dá se očekávat, že mnoho investorů se v novém roce rozhodne začlenit komodity do svých portfolií. Zlato i ropa by se díky tomu mohly dočkat mírného růstu cen. Stagnace ceny je pravděpodobná v případě obilnin a olejnin, které trpí vysokou celosvětovou nabídkou. Nákupní příležitosti pořád vidíme u bavlny a pomerančového koncentrátu.


Graf: Komoditný index RICI

 Komoditný index RICI

zdroj: CSI


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE