Co týden dal?

08.01.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden přinesl spoustu souhrnných statistik loňského roku. Mimo jiné jsme se dověděli, že státní rozpočet za předcházející rok skončil s rekordním deficitem 192,2 mld. Kč. Více v pravidelném týdenním přehledu...

Posledních 7 dní ve světě

  • Korejský Samsung Electronics loni prodal ve světě 2,6 milionu televizorů s LED monitory a překonal tím svůj předchozí plán prodat jich nejméně dva miliony. Letos chce jejich odbyt zvýšit na deset milionů. LED technologie využívá při tvorbě obrazu světelné diody. Tyto televize jsou štíhlejší než běžné přístroje a mají rovněž nižší spotřebu energie. Jejich cena je však výrazně vyšší.
  • Aktivita v americkém průmyslu v prosinci výrazně zrychlila tempo růstu a index nákupního managementu, který ji sleduje, se dostal na 55,9 bodu. Překonal tak odhady analytiků a pomohl zastavil i pokles kurzu dolaru. Sektor vykazuje růst už pět měsíců v řadě a hlavní index vystoupil nejvýše za tři a půl roku.
  • Maďarsko v prosinci uzavřelo rozpočet s přebytkem 205 miliard forintů (20 miliard Kč), a zřejmě tak splnilo roční limit určený Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Celoroční schodek podle předběžných čísel odpovídá 3,6 procenta hrubého domácího produktu, zatímco fond stanovil strop na 3,8 procenta, uvedlo maďarské ministerstvo financí.
  • Největší čínský výrobce automobilů SAIC Motor v loňském roce zvýšil prodej o 57 procent na 2,72 milionu vozů. Současně odhadl, že její čistý zisk loni stoupl o více než 900 procent z 656 milionů jüanů (zhruba 1,8 miliardy Kč) v roce 2008.
  • Americké automobilky loni prodaly 10,4 milionu osobních a lehkých užitkových vozů. To je nejméně za posledních 27 let a proti roku 2008 je to propad zhruba o 21 procent. Za dramatickým poklesem prodeje jsou hlavně hospodářské problémy a špatná situace na trhu práce. Řada lidí kvůli obavám ze ztráty zaměstnání nákup vozu odložila.
  • Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air přepravila loni 7,8 milionu cestujících, což představuje meziroční nárůst o 33 procent. Ke zvýšení pomohl aerolinkám podle dnešního prohlášení hlavně vysoký růst v Rumunsku, kde počet přepravených cestujících vyskočil o 87 procent na 1,65 milionu.
  • Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes potvrdil, že Ukrajina zaplatila za prosincové dodávky ruského zemního plynu. Zmírnil tak obavy z možného narušení tranzitu plynu do Evropy. Zaplacení dodávek již ve středu ohlásila ukrajinská státní energetická firma Naftogaz.
  • Prodej nových aut v Británii klesl v loňském roce o 6,4 procenta na 1,994.999 vozů, což byl nejnižší údaj od roku 1995. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT). Růst prodeje nečeká svaz ani v letošním roce.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Vyberte tu správnou knihu!

Přemýšlíte o tom, jak se o vánočních prázdninách budete muset učit, protože vás po Vánocích čeká zkouška? Pořiďte si správnou odbornou literaturu, která vám s učením určitě pomůže. Nabízíme vám knihy s tématy o daních, účetnictví, ekonomii i managementu. V našem On-line prodeji ovšem naleznete také odborné slovníky a knihy o pojištění či právní literaturu.
Vyberte si u nás tu správnou knihu, určitě vám to s ní půjde rychleji a dodáme ji vám až domů.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • I přes zvýšení sazby DPH od Nového roku zlevnily některé automobilky na českém trhu nové vozy proti loňsku řádově o desítky tisíc korun. Prodejci se předhánějí v akčních nabídkách, neboť leden patří tradičně k prodejně nejslabším měsícům roku.
  • Vláda schválila návrh zákona o státním dluhopisovém programu, který ministerstvu financí umožňuje vydat kvůli krytí schodku státního rozpočtu dluhopisy za 153,2 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Eduard Janota. Normu nyní projedná parlament.
  • Státní rozpočet skončil loňský rok s rekordním schodkem 192,2 miliardy korun. O oficiálních výsledcích hospodaření státu za rok 2009 na tiskové konferenci po jednání vlády informoval ministr financí Eduard Janota.
  • Letecká doprava na pražském letišti Ruzyně se po útlumu zřejmě vzpamatovává z krize. Prosinec byl po listopadu druhým loňským měsícem, kdy počet pasažérů meziročně vzrostl. Letiště odbavilo za poslední měsíc v roce téměř 830.000 cestujících, o 6,2 procenta více než v roce 2008.
  • Dodávky elektřiny pro tuzemskou železniční dopravu se počátkem ledna zásadně změnily. České dráhy začaly odebírat proud přímo od společnosti ČEZ, čímž z dodavatelského řetězce vypadla státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Dráhy si od nového systému slibují roční úsporu v řádech minimálně desítek milionů korun.
  • Vláda v pondělí projedná návrh ministerstva životního prostředí, který uloží leteckým společnostem omezovat emise oxidu uhličitého. Podle novely zákona o obchodování se skleníkovými plyny by měli být všichni letečtí provozovatelé přistávající a vzlétající z letišť EU zařazeni do systému obchodování, který nyní zahrnuje pouze velké elektrárny a průmyslové podniky, od roku 2012. Část povolenek budou dostávat, část si budou moct dokupovat v aukcích.
  • Úřady práce v Česku zatím necítí oživení ekonomiky, hospodářská krize podle nich ve většině regionů nepolevila. Za první tři lednové dny se na úřady nahlásily tisíce lidí, většinou je jich víc než loni za stejnou dobu, řekli ČTK zástupci prácovních úřadů. Minimálně do pololetí, možná déle, tak očekávají trvalý mírný růst míry nezaměstnanosti. Největším problémem všech regionů je zřejmě úbytek volných pracovních míst.
  • Meziroční inflace v prosinci podle analytiků stoupla kvůli zdražení potravin z listopadových 0,5 procenta na 0,9 procenta až jedno procento. Nezaměstnanost pak vzrostla z listopadových 8,6 procenta až na 9,3 procenta, odhadli ekonomové. Ke konci roku podíl lidí bez práce podle nich roste pravidelně, navíc nyní byl růst nezaměstnanosti umocněn novou vlnou propouštění.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Brali byste nižší náhradu mzdy, ale hned od 1. dne?

Náhrady mzdy vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel, ale ve většině případů až od 4. dne. Souhlasíte s tím, aby se tato náhrada snížila, ale byla vyplácena hned od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti.


Posledních 7 dní na našem serveru

 


Anketa

Úsporný balíček zavedl spoustu škrtů v rodinných rozpočtech, v Poslanecké sněmovně ale leží několik "pozitivních" návrhů. Který je podle vás nejpřijatelnější?

  • jednorázový příspěvěk důchodcům -  11 %
  • zvýšení mateřské -  28 %
  • převedení některých služeb do nižší sazby DPH -  30 % 
  • žádný z nich - 31 %

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU